Последни Новини

Групи за „жива история“ от пет държави връщат средновековието на Царевец в Търново

Президентът удостои директора на търновската библиотека с орден „Св. Св. Кирил и Методий“
юни 26, 2018
Музикални таланти на „Сребърна Янтра“ с пълен триумф на международен конкурс в Сибиу
юни 27, 2018
Покажи всички

Групи за „жива история“ от пет държави връщат средновековието на Царевец в Търново

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Групи и свободни реанактори от пет държави пристигат във Велико Търново за международния средновековния фестивал, който ще се проведе на крепостта Царевец от 29 юни до 1 юли. В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения от XII-XIV век ще се включат над 150 реанактори от Румъния, Сърбия, Украйна и Унгария и България.


За първи път във фестивала „Средновековен Търновград“ ще участва музикалната група „Спиритуал сезонс” от украинския град Харков. Музикантите изпълняват средновековни и келтски мелодии, поетични северни балади и стари савянски ритмии. Групата е създадена през 1994 г. в Харков и за изминалите години има издадени дванадесет албума и над хиляда концерта на различни европейски сцени. На Царевец „Спиритуал сезонс“ ще изнесат няколко концерта, а под вълшебната им музика ще са и уроците по средновековни танци за посетителите на събитието.
На форума ще се представят и две румънски групи – „Кафява мечка”-Букурещ с реконсрукции на европейските исторически бойни техники, иложните изкуства керамика, живопис, бродерия, коване, плетене на ризници от XIII – XV в и трансилванска група за “жива история” и реконструкция „Черният дракон“ от Брашов, които ще показжат полевия живот и занаяти на наемните “свободни дружини” от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург -(1360-1390 г.). Сред чуждестранните участници са познатите от предишни издания смели и неуморни бойци от група Бели орлови” от Белград, Сърбия и група за исторически възстановки от унгарския град Дебрецен.


НД “Традиция” – клон Велико Търново и клон Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки “Чигот, Сдружение за запазване на традициите “Авитохол” – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик, Сдружение „Верени”, група „Ериней“ и над 20 свободни реенактори ще са българските участници в събитието.
Официалното откриване на Международен фестивал „Средновековен Търновград” е в 19,00 часа на 29 юни, в Двореца на крепостта Царевец, където всички български и чуждестранни участници ще се представят с различни демонстрации, бойни техника и музикални изпълнения.


Петъчната вечер, посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II, ще продължи от 20,00 часа в Двореца с театрална постановка „Сватбите на Йоан Асен II“ на МДТ „Константин Кисимов“.
Форумът се организира от община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество”Традиция” – Регионален клон Велико Търново и е част събитията, с които Старата столица участва в националната програма за Европейската година на културното наследство 2018.

снимки-Регионален исторически музей-Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!