Последни Новини
Болницата в Свищов се сдоби с нов скенер
юни 18, 2018
Хиляди наблюдаваха зведите с телескопи от хълма Царевец в Търново
юни 22, 2018
Покажи всички

Курсанти от НВУ разработват космически технологии

Бъдещите офицери създадоха за 24 часа сателит и спечелиха второ място на състезание за иновации

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Курсанти от Националния военен университет /НВУ/ „Васил Левски“ напредват в иновативациите като активно разработват космически технологии.Младежите са категорични, че такива умения са полезни, защото след около две години България ще стане пълноправен член на Европейската космическа агенция (ESA), която ще отпусне средства за космически проекти. Освен това NASA се опитва да открива таланти от цял свят и да ги привлича към своята работа. Създаването на мисии на нано-сателити е широко застъпено в образованието на редица западни университети под всякаква форма – кръжоци, клубове, учебни програми, семинари и др.


Само преди дни петима курсанти от НВУ завоюваха второ място в национален хакатон /б.а.технологично състезание/ за иновации. Младите изобретатели са първокурсници. Мадлен Пенева, която бе капитан на отбора,  Константин Димитров, Християн Ставрев, Захари Парзулов и Светослав Славчев, участваха с проект за сглобяване на учебен прототип на куб-сателит и представяне на ползата от него за образованието и българското космическо дело. По време на двудневната надпревара е трябвало да разгърнат и опишат новаторската си идея и да я защитят пред жури от 20 експерти от сектора на модерните технологии, IT бизнеса, банковото дело, неправителствени организации и академичните среди. В хакатона „Академия за иновации – ИДЕИТЕ 2018“ мерили сили 150 студенти от 19 университета.


Общо 50-те отбора разполагали с 24 часа, за да създадат на място и представят изделията си. Курсантите от НВУ, разработили теоретична мисия на нано-сателит от типа 1U (куб) и сглобили макет с панели и електроника на борда му. Посланието, което отправили към аудиторията е, че Космосът може да бъде достъпен и за младите хора. Процесът нарекли „От практика към теория“, което впечатлило доценти и професори от журито.
В столицата отборът на НВУ посетил ферма за 3D принтери 3dbgprint, където курсантите принтирали панелите на техния макет. Във високотехнологичната база те се запознали с най-новите технологии за триизмерен печат, софтуер за проектиране и материалите, с които се печатат изделията.
„Видяхме как една картинка се превръща във физически предмет“, разказват първокурсниците.
Освен учебен модел на миниатюрен сателит, младежите в униформи подготвили и 3D симулация, която показва на екран движението на кубчето. В него поставили сензори за движение, за температура, за измерване на височината, микрокомпютър и др. Презентацията на изобретението им също получила максимум точки.


„Един учебен прототип на куб-сателит може да има най-различно технологично построение и изпълнение, съответно и различен бюджет. Условията на конкурса изискваха да изготвим и финансов план на идеите. Предложихме разработка с най-основните елементи и крайна цена от 830 лв. Този сателит разбира се не може да лети в Космоса, тъй като е учебен и панелният корпус е от пластмаса, а не от алуминий. Електрониката (микрокомпютър, сензори и антена) е от Китай, а не от лицензираните дистрибутори на елементите, но също вършили добра работа за учебни занимания. Софтуерът е безплатен за изтегляне“, сподели курсант Пенева.
Колегите и допълват, че когато се сглоби нещо такова, се появява и желание за научаване на още подробности за проектирането на мисии за нано-сателити.


Стъпките при една мисия преминават през определяне идеята за какво да се използва иновативната технология, мониторинг на атмосферата, или наблюдение на водни басейни, на бедствия, вулкани, метеорологични феномени и много др. След това се подбира се т.нар. „полезен товар“ – електрониката на борда – камера, жироскоп, GPS, трансмитер, антена, батерия. После се довършва целия процес по „космическия сегмент“ – избиране на подходяща орбита, по която да се движи сателита, времеви период на летене, а накрая е „наземният сегмент“ или проектиране на център за комуникация на Земята.
Само шест отбора продължили с изслушване пред голямото жури на финала. Третото място заел отбор от София, който предложил пространство за учене и отдих в Студентски град, престижното второ място е отредено на курсантския отбор, а първенци са студенти, които разработили мобилно приложение за споделено паркиране на автомобили в столицата.
Като носители на сребърния приз, униформените са наградени с пътуване до европейските институции през септември и еднодневно обучение по иновативно мислене.
„Това е поредният успех на курсантите от НВУ, което затвърждава имиджа ни на съвременен център на знанието“, категоричен е ръководителят на младите иноватори гл. ас. д-р Георги Баев.


Преди 3 г.той предложил на шестима курсанти да работят по проект за изграждане на космическа мисия на нано-сателит за японски конкурс.
„Клубът ни е от около 10 души. Забелязах, че много от курсантите се интересуват от нови технологии, от Космоса по всякакъв начин – техника, романи, филми и др. Получих покана от японския студентски консорциум за космически технологии UNISEC Global да се включим в тяхно състезание“, разказва 31-годишният преподавател от катедра „Национална и регионална сигурност“.
Д-р Георги Баев е завършил „Административна и информационна сигурност“ в НВУ , а докторантурата му там е била свързана с екологичната сигурност и приложението на сателити за мониторинг на околната среда. Участвал е като съавтор в екип от Института за космически изследвания и технологии при БАН, който е патентовал изобретението – сателитен спектрофотометър. Приложението на прибора е при дистанционните изследвания на Земята от Космоса. Преди няколко месеца получил наградата на Фондация „Еврика“ –  „Млад изобретател на 2017 г.“.


В срещите след часовете, курсантите се учат как се пише научна статия, какъв е стилът на презентиране в науката, какво е иновация, изобретение. Изобретателите кръстили групата си „Space Division”.
Преди година младши сержантите от втори курс Мирослав Димитров и Иван Димитров взели награди и отличия от конкурс на Европейската космическа агенция (ESA), като преборили отбори от 3 континента. Разработката им е за наблюдение на бедствията, чрез плеяда от куб-сателити от по килограм и половина, работещи в мрежа и предоставящи скоростно заснемане на повърхността на Земята. Двамата участвали в обучение за сглобяване на нано-сателити, организирано от специалисти от японския университет Nihon .  Курсант Александър Янков е преминал специализирано обучение на ESA за сателитни радарни технологии. Обучаеми под пагон са участвали в Седмия световен симпозиум за малки сателити, а в момента имат идеи за други проекти.

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!