Последни Новини
1040 търновци са дарили кръв за 5 месеца
юни 14, 2018
Ликът на студентка по политология украси статия в COSMOPOLITAN
юни 16, 2018
Покажи всички

Кападокия-приказната земя

Кападокия – приказната земя, която впечатлява с необичайни природни забележителности, удивителни скални църкви и тайнствени подземни градове, сама по себе си е една от най-големите атракции, които можете да видите през живота си. Пейзажите, които често изглеждат сякаш не са от нашата Земя, няма как да не спрат дъха ви и да не ви накарат да изпитате възхищение и преклонение.

Този исторически регион в Мала Азия, пропит от история, култура, религия и природни чудеса, ще се запечата в сърцето ви и ще ви се иска да го посещавате отново и отново. Ето 10-те топ атракции в Кападокия, които трябва да видите!

1. Балоните с горещ въздух

Това безспорно е най-популярната атракция в Кападокия – и има защо. Пейзажът просто не може да бъде описан с думи, а да го гледаш отвисоко е изживяване, което оставя отпечатък за цял живот. Ежедневно рано сутрин между 50 и 100 балона се понасят в небето над Кападокия, всеки от тях разкриващ прелестната панорама пред погледа на от 8 до 20 туристи (това е минималният и максималният брой туристи в кошовете на различните балони). Въпреки че не е евтино удоволствие, си заслужава всяка стотинка!

2. Подземните градове

В Кападокия има много подземни градове, но два са най-известни и най-посещавани – Деринкую, който е най-дълбокият (около 8 подземни етажа) и Каймакли, който е най-широкият. И в двата няма указателни табели, така че е препоръчително да сте с водач.

3. Откритият музей Гьореме

Той улавя най-добре историята на това място. На сравнително малка площ ще видите много скални църкви и произведения на изкуството. Това е едно от онези места, които задължително трябва да посетите веднъж в живота си. При второ отиване вече може и да не ви е толкова интересно 🙂

4. Град Гьореме

Прочутите Комини на феите, хотели, ресторанти, антиквариати и магазини за килими ще откриете в неповторимия град Гьореме, който не е много по-голям от село. Хората са гостоприемни и приятелски настроени – това е едно от добрите места да си купите килим, ако проявявате интерес към произведенията на традиционния местен занаят.


5. Аванос

Това крайречно градче е Меката на керамиката – местни майстори грънчари имат свои магазинчета буквално на всеки ъгъл. Пазарете се, ако решите да купувате нещо и не се колебайте да се възползвате от възможността да получите безплатен урок и да се опита да направите свое собствено керамично произведение.

6. Юргюп

Това е най-големият и най-добре развитият град – около 5 пъти по-голям от Гьореме, пълен с магазини, кафета, ресторанти и хотели. Известен е с виното си, както и с нощния си живот – някои от пещерите са превърнати в нощни заведения.

7. Долините – на любовта, на гълъбите, Розовата

Сигурно сте чували поне за една от тях – тези три зашеметяващи долини са разположени между Учхисар и Чаушин. Достатъчно е да изберете една от тях, в която да си направите разходка, като задължително си носете вода и фотоапарат (и телефонът ви ще свърши работа, ако прави добри снимки).

8. Ючхисар

Това е най-високата точка на Кападокия и се намира само на 5 км от Гьореме. От крепостта, която е и най-голямото скално образувание в района, се открива прелестна гледка към цялата местност. Има издълбани в скалите църкви, както и жилища, много от които днес са дом на гълъби.

9. Долината Ъхлара

Малко трудно достъпна, но абсолютно си заслужава са види! Това е каньон, дълбок около 100 м и образуван от реката преди хиляди години. Спускането започва от село Ъхлара, а когато сте вече долу до реката, можете да я следвате, като се наслаждавате на буйната растителност и красивите отвесни скали с пещери наоколо. По средата на пътя ще откриете приятно кафе.


10. Долините Зелве и Пашабаа

Зелве днес е огромен музей на открито, а от 9-ти до 13-ти век районът, който се състои от три долини, е бил важен религиозен център и е служил като убежище. В скалите са издълбани множество църкви, жилища и дори една джамия, което доказва мирното разбирателство на представителите на различни религии, живели там. Църквите не са така богато изографисани като тези в Гьореме, но пък районът печели с това, че няма толкова голяма гъчканица от туристи. В съседство се намира и долината Пашабаа – поредното вълшебно място с Комини на феите и изсечени в скалите църкви и монашески килии, поради което е известна и като Долината на монасите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!