Последни Новини

1040 търновци са дарили кръв за 5 месеца

Млад художник подреди изложба в Горна Оряховица
юни 13, 2018
Кападокия-приказната земя
юни 15, 2018
Покажи всички

1040 търновци са дарили кръв за 5 месеца

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Кръводарителите във Велико Търново се увеличават. За това информира по повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, д-р Марияна Витанова – началник на отделението по трансфузионна хематология в областната болница “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.
Тя уточни, че през петте месеца на тази година кръводарителите са 1040. Те са повече в сравнение със същия период на миналата година. Една пета от тях даряват кръв за първи път. Редовните кръводарители са половината.
„ В този ден изказваме благодарността си към всички, които са направили този хуманен жест. Кръвта е незаменима при спасяването на човешки живот и в лечебния процес, а единственият източник за нея е здравият човек. Редовни са кръводарителите, които идват при нас с най-голям интервал от две години. На някои с редки кръвни групи се обаждаме персонално при необходимост”, коментира д-р Витанова.
Тя сподели, че все още превес има фамилното кръводаряване, но ако погледнем на него в по-дълбок смисъл, част от фамилните са и доброволни кръводарители.

снимка-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!