Последни Новини

Пиесата „Музикантът” на Любен Босилков – Ройс с премиера в театъра в Търново

Свищовска докторантка е победител в националния конкурс „Млад икономист-2018“
юни 9, 2018
Д-р Яна Колева, началник на отделението по гастроентерология при МОБАЛ във Велико Търново: Зачестяват случаите на млади хора с карценоми без фамилна обремененост
юни 10, 2018
Покажи всички

Пиесата „Музикантът” на Любен Босилков – Ройс с премиера в театъра в Търново

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Новата си пиеса „Музикантът” ще представи на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” великотърновският драматург Любен Босилков – Ройс. Премиерата е на 11 и 15 юни в камерна зала. С режисурата се е заел самият автор. Сценографията е на Лидия Къркеланова, а музиката е на универсалния творец Николай Иванов – Ом – музикант, композитор и художник. За главните роли са поканени звездата на търновския театър Стефка Златкова и Димо Димов от габровския театър.
„Щастлив съм, че вече се превърна в традиция пиесите на Любен Босилков – Ройс да бъдат поставяни премиерно на сцената на нашия театър. Това е поредният му авторски спектакъл, който първи ще могат да видят ценителите на изкуството във Велико Търново”, заяви директорът на МДТ Васил Вълчев.
Той припомни, че преди това на търновска сцена са играни други три постановки на драматурга – „Перпетуум -мобиле“, „Фарът“ и „Вълшебният остров“.
Драматургът призна, че се е постарал да направи спектакъла като кратък късометражен филм, в който главните герои Сара и музикантът Фома пътуват един към друг в търсене на любовта. За да реализира идеята си като режисьор е използвал кинематографични средства, сред които са ретроспекция и специфично осветление. „Интересувам се от театъра, който е като кино, защото в мен той съществува като такъв. Аз съм за постановки с кинематографичен подход, където освен фабулата, от първостепенно значение е и монтажът на отделните етюди. Театърът като изкуство е животът, но такъв какъвто си го представяме”, сподели Босилков.
В това заглавие той се опитва да открие мястото на интелигента, какъвто е един музикант, в днешния свят. „В този напрегнат свят, оприличавайки го на оркестър, който свири все по-фалшиво, трудно се вмества един чувствителен човек, в конкретния случай музикантът. Като че ли единственият изход за него е създаване на паралелни светове. За мен това е изходът, но засега това е неговият избор. Убеден съм, че голямата обич към изкуството може да се превърне в спасение за интелигента”, призна Босилков. И не скри удовлетворението си, че с актьорите са успели да се усетят взаимно. „Твърде рано започнах да откривам моите герои в тяхно лице”, допълва драматургът.
Образа на една самотна, но силна жена ще представи на сцената актрисата Стефка Златкова. „Тя обича един мъж, който също обича, но все нещо му липсва и не може да се примири с това. Затова въпреки любовта си бяга, за да търси себе си. Това е пиеса за свободата – свободата да избягаш, за да намериш себе си, за силата да се върнеш, за смелостта да останеш заради една любов. Моята героиня, изгубвайки тази любов, тръгва на дълъг път, за да я върне. Тя намира същия човек, но вече променен“, сподели Златкова, на която е поверена ролята на Сара.
Актрисата определи „Музикантът” като психологически спектакъл. „Няма да ви впечатлим с актьорска игра, а по скоро ще ви въздействаме със сетивата си, с гласовете си, с мислите, със словото“, призна тя, обръщайки се към публиката.
Истинско предизвикателство е да се работи с жив автор, който точно знае какво иска от актьора, сподели гост – изпълнителят Димо Димов, който ще дебютира на търновска сцена в пиесата на Босилков. „Всеки човек на изкуството се сблъсква с тази специфична чувствителност, затова и трудно намира стабилно място в света. В негова опора обикновено се превръща най-близкият му човек”, посочи актьорът. По думите му неговият герой Фома е олицетворение на основния проблем на всеки, който е избрал да се отдаде на изкуството – търсенето на себе си. „Моят герой бяга, за да намери себе си. Само когато човек остане сам със себе си, може да изрече свободно мислите си, да разбере какво му липсва и от какво има нужда“, твърди актьорът от габровския театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!