Последни Новини

Д-р Яна Колева, началник на отделението по гастроентерология при МОБАЛ във Велико Търново: Зачестяват случаите на млади хора с карценоми без фамилна обремененост

Пиесата „Музикантът” на Любен Босилков – Ройс с премиера в театъра в Търново
юни 10, 2018
Д-р Илия Вълев, етнолог към Регионалния исторически музей във Велико Търново: Ритуалите на Еньовден са свързани с древния култ към Слънцето
юни 12, 2018
Покажи всички

Д-р Яна Колева, началник на отделението по гастроентерология при МОБАЛ във Велико Търново: Зачестяват случаите на млади хора с карценоми без фамилна обремененост

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Зачестяват случаите на млади хора с карциноми на храносмилателната система без да са с фамилна обремененост. Увеличават се злокачествените образования на стомаха и дебелото черво. Това сподели д-р Яна Колева, началник на отделението по гастроентерология в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” АД във Велико Търново.
През отделението годишно минават по над 1400 пациенти от Великотърновска, Габровска и Търговищка област. Широк е спектъра на оплакванията и патологиите- болест на Крон, улцерозен колит, гастрити, възникнали след остри вирусни инфекции, или гастрит, предизвикан от употребата на нестероидни противовъзпалителни средства , язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника, колит и синдром на раздразненото дебело черво, вирусни и токсични хепатити на черния дроб, чернодробна цироза, жлъчнокаменна болест, панкреатит и др.
„Все по-рядко се срещат хроничните язви, а зачестиха острите кървения. Оказва се, че много пациенти продължително време са на антикуагуланти /б.а.медикаменти за предотвратяване образуването на тромби/ заради други заболявания в областта на ревматологията, ортопедията, неврологията. При антиагрегатна терапия, която се използва при сериозни страдания на сърдечносъдовата система, при варикозни разширения на крайниците. Заради това е важно приложението на противовъзпалителни лекарства да се прецизира строго индивидуално и да се извършва под контрол на специалисти.Задълбочават се също и възпалителните заболявания на дебелото черво „, обяснява д-р Колева.
Отделението, което тя ръководи е с 30 легла и капацитетът му е непрекъснато изпълнен. Това налага регулирането на плановия прием. В сектора на областната болница в старата столица работят 7 лекари, 9 медицински сестри и 5 санитари. В отделението се обучават и двама специализанти.


Гастроентеролозите в цялата страна са малко над 180 и са съсредоточени най-вече в големите областни центрове и университетски градове.
“Всички ендоскопски изследвания, необходими за диагностика в болница, се осъществяват от лекарите в нашето отделение, което е с II ниво на компетентност. Натоварена е работата на търновските специалисти и извън отделението – в новия ендоскопски кабинет на стационара към т. нар. приемно-консултативно отделение, където се извършват видеоколоноскопии и видеогастроскопии. Те многократно подобряват диагностиката на болните и дават възможност за терапевтични манипулации като кръвоспиране при остри кръвоизливи и отстраняване на полипи. На практика се диагностицират и лекуват всички болести на храносмилателната система – болести на хранопровода, стомаха, тънко и дебело черво, болести на панкреаса и жлъчния мехур”, обяснява д-р Яна Колева.
По думите и гастроентеролозите в областната болница в старата столица разполагат с много добра ендоскопска апаратура-4 ендоскопа, видеосистема от висок клас.
„Трябва да се знае обаче, че това е много фина техника и тя има живот. Ремонта на оборудването е скъп и е от порядъка на 10 000-20 000 лева. Нуждаем се обаче от ехограф, монитори за наблюдение. Гастроентерелогичните пътеки са недофинансирани, а болните ни са скъпоструващи. Повечето от пациентите са на интензивно лечение със скъпи медикаменти .Понякога сме принудени да молим близките за закупуване на част от лекарствата”, сподели д-р Яна Колева.
Тя допълва, че отделението е специализирано за диагностика на злокачествените заболявания на храносмилателната система и профилактика на колоректалния карцином.
„ Всички тези пациенти изискват спешно обгрижване, много добра техника и кръвопреливане. Кръводарителството е другия проблем и хората трябва да знаят, че това е семейна отговорност”, изтъква д-р Колева.
Под нейно ръководство през последните 4 години отделението е реновирано с помощта на спонсори и със съдействието на ръководството на болницата. Манипулационната , както и над 60 % от стаите са обновени като някои са със самостоятелни санитарни възли.
„С позволението на директора на болницата д-р Стефан Филев, 100 % от приходите от платените услуги остават в отделението и благодарение на това успяваме да подобрим условията в сектора”, коментира още д-р Колева.

Снимки-Веселина Ангелова

 

1 Comment

  1. Глгвтбг каза:

    Д-р Яна Колева е чудесен лекар,отзивчива, човечна, изключително компетентна! Пожелавам и здраве и сили в нелеката и професия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!