Последни Новини

Любител на мощни возила стартира производство на бутикова бира по древна рецепта

май 31, 2018
Хирург влезе в новия Борд на директорите на МОБАЛ във Велико Търново
юни 5, 2018
Покажи всички

Любител на мощни возила стартира производство на бутикова бира по древна рецепта

 

Притежателят на 1700-кубиков „Харлей Дейвидсън“ Петър Стефанов от Велико Търново вече има и „Шевролет“ уникат

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Любителят на мощни возила Петър Стефанов от Велико Търново вече е притежател на уникален автомобил „Шевролет“ , модификация SSR. Притежателят на култови заведения в старата столица и по Черноморието и прочут моторджия, се сдобил с бутиковото возило преди около година.
„Колата беше занемарена, въпреки че е едва на 80 000 километра. Открих я в Лондон и я купих от ирландец. Беше в движение, но я докарах във Велико Търново с автовоз и след това за няколко месеца беше реставрирана в местен автосервиз. Пребоядисаха я, а кожените седалки бяха претапицирани“, разказва Стефанов.
Собственикът на атрактивното возило с гордост изтъква предимствата му. Това е единственият автомобил в света, който е едновременно и пикап и кабрио. Машината е автоматик, с мощност 390 конски сили, а двигателят е 6000 кубически сантиметра.


„Това е модел от 2006 година. Автомобилът е фабрикуван през периода 2003-2006 година, а производството му е вдъхновено от пикап на „Шевролет“ от 1948 г.в заводите на Дженеръл Мотърс в Детройт. От тази модификация са направени общо 24 000 автомобила, но много малко са останали днес от тях“, споделя разпалено бизснесменът.
От броени дни яркочервеното возило събира погледите на жителите и гостите на Велико Търново и привлича вниманието на запалени по редки возила.
Бутиковият Шевролет ще е символ на бутикова марка бира, която съдържателят на заведения в болярския град пуска в производство.
„Ще брандирам пикапа с логото на новото пиво, а в товарния отсег ще бъдат пренасяни кегове с напитката“, доверява Петър Стефанов.
Така съвсем скоро в старопрестолнината стартира произдоството на трета марка бира. Собственикът на вериги заведения Петър Стефанов отваря малка 200-литрова пивоварна.


„Ще правя своя марка крафт бира, която ще носи името и на Велико Търново. Няма да се съревновавам с двете големи пивоварни, които са на територията на града, но пък ще предложа нещо много по-различно и ново. В развитите европейски градове и особено в Германия и Чехия, където бирените традиции са развити, всеки регион си има собствена марка, която е и като атракция“, изтъква Стефанов.
Находчивият предприемач възнамерява да предлага на клиентите си жива, нефилтрирана бира, която се добива от остновните съставки-хмел, малц, ечемик и вода.
„Няма да съдържа консерванти, нито други химически примеси и добавки. Варенето и ще отнема 8-10 часа, а след това още няколко часа, докато ферментира“, подчертава Стефанов.
Новото пиво ще е по старинна рецепта, която бизнесменът, който е историк , открил в мазето на наследствена къща във Велики Преслав. Дядо му е бил известен винопроизводител, но е варил и жива бира през 30-те години на миналия век. Рецептата обаче била доработена и усъвършенствана от известни технолози.
„Моята марка местна бира ще е непастьоризирана и с малка трайност, като през времето на соца. Дрождите в нея са живи, както в истинското кисело мляко. Трайността на живата бира е много малка – до 1-2 седмици, в зависимост от сезона и съхранението. Тя е по-вкусна, съдържа и повече полезни вещества. Докато се сдобия с всички разрешителни за производството, количествата ще се заготвят временно в действащ цех. Смятам до края на август моята пивоварна да заработи“, категоричен е Петър Стефанов.

До тогава ще бъде основно реновирана и известната бирария „Сити Пъб“ в центъра на Велико Търново, част от която ще бъде превърната в мини бирена фабрика. В средата на заведението ще бъде поставен масивен плот, а върху него ще е експониран поръчковият модел на мотоциклет „Харлей Дейвидсън“ с автографите на рокаджиите от AC/ DC, които бяха представени на плакета на концерта им в България през 2010 г.и предназначени специално за този мотор уникат.

Прочутата бирария притежава оригинални автографи на световноизвестни рокгрупи и изпълнители, които са гостували във Велико Търново като Юрая Хийп, Глен Хюз от Дийп Пърпъл, Джо Лин Търнър от Рейнбоу, Удо Диркшнайдер, Зи Зи Топ, W.A.S.P. , AC/DC и др.
Собственикът на популярната бирария е не по-малко атрактивен. Петър Стефанов е известен като заклет моторджия, фен и притежател на престижната марка возила „Харлей Дейвидсън“.

До скоро бизнесменът караше един от най-лъскавите представители на марката – 1600-кубиков юбилеен модел Фет Бой. Купил го бе от Америка. Машината бе разновидност на “Харли Дейвидсън”, която се славеше като изключително атрактивна, че дори е била показана във филма “Терминатор 2”. В момента язди 1700-кубиков Харлей-Дейвидсън „Стрийт Глайд „. Стефанов бе един от основните организатори на рокерските събори във Велико Търново и околностите, които събираха стотици привърженици на двуколесните возила. По време на мотофестивалите се организираха разтърсващи концерти, по улиците на старата столица минаваше шумно шествие от мотори, провеждани бяха и благотворителни акции. Петър Стефанов е един от малкото българи, посетили четирите най-големи мотосъбития в света европейските мотосъбори във Фаакер Зее–Австрия, Балатон–Унгария, както и Дайтона байк уийк–Флорида, 2008 г. и Стърджис Блак Хилс Рали–Южна Дакота, 2012 г. След обиколките си той издаде книгата „С мотори по Дивия запад”.

 

Петър Стефанов е завършил специалност „История” във ВТУ , работил е като уредник в Търговищкия исторически музей, 3 години е бил преподавател в Националната спортна академия. Страстта му към моторите и пътешествията пламнала в началото на 80-те години на миналия век, когато заедно със свои приятели и състуденти създал една от първите мотодружини в България. През 2007 г. стана инициатор за основаването на „Мотоклуб Бед Къмпани”, а след това бе председател на най-популярния търновски мотоклуб „Олд Бастардс”.
В книгата си предприемачът разказва за обиколката си с мотоциклет по Западното крайбрежие на Съединените щати, историческия маршрут „Route 66” и 72-то издание на мотосъбора в Стърджис. През едномесечното си пътешествие е изминал около 10000 км, прекосявайки 12 американски щата.

„Наименованието на книгата е заимствано от известния комедиен уестърн от 60-те години „С цървули по Дивия запад”, показвайки, че освен с коне, Западът на Америка може да бъде „превзет” и с мотори“, разкрива Стефанов.

снимки-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!