Последни Новини

Представиха новата графична и визуална идентичност на музей „Етър” в Габрово

Нова лапараскопска апаратура внедриха в болницата в Горна Оряховица
май 31, 2018
май 31, 2018
Покажи всички

Представиха новата графична и визуална идентичност на музей „Етър” в Габрово

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Графичната идентичност на Етнографски музей на открито „Етър“ бе представена в рамките на Типофест 2018. Авторитетният форум се проведе в Пловдив, като част от събитията по проекта „Кирилизация”. Участие взеха едни от най-известните дизайнери в областта на шрифта от Франция, Русия, Украйна, Германия, Нидерландия, Обединеното кралство, Полша, Турция, Дания и България.


„Концепцията, която трябваше да схематизирам е „Жива традиция”. Ключът към визуализацията й е логото. Логото е логотип, т.е. буквата „Е”, изобразена като имидж, представляваща „Етнографски”, а също така и „Етър”. В нея са закодирани определени съобщения. Например фактът, че този музей събира експонати, които са визуализирани като абстрактни квадратчета, които се движат от ляво надясно и фиксират главна буква „Е”, което показва един процес на обогатяване и събиране. Жива традиция се изобразява със символът на цвете – много деликатен, използван от майсторите. Този символ е и една абстрактна визуализация на водно колело. Не на последно място, квадратчетата изобразяват една стрелка, която сочи към надпис от едната страна. Това подканва към посещение в музея”, обясни автора на проекта Красен Кръстев.
Той добави, че този символ е базиран на различни елементи и декорации, изобразявани от майсторите през годините. Динамичният елемент е базиран на различните видове билки, сини сливи, на народното творчество под формата на торбички, кърпи, багрене на гайтани и др.


Цветовата идентичност също е динамична. Осем основни цвята, плюс бяло и черно и три металика – бронзов, сребърен и меден, които се използват за логото. Многоцветната версия също може да се използва в определени ситуации, защото сама по себе си комуникира разнообразието.
„Основният елемент от логото – квадратчето, изгражда основния елемент и това се отнася както за кирилския вариант, така и за латинския,” изтъкна Кръстев.
От няколко дни на двата входа за Габрово – от Велико Търново и в прохода Шипка, вече са поставени табели, отразяващи новата визуална rрафична идентичност на ЕМО „Етър”. Те правят впечатление със своя стил и естетично оформление.

Снимки-ЕМО „Етър”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!