Последни Новини

Болницата в Търново спешно търси кръводарители

Лекари и студенти дискутираха за донорството
май 30, 2018
Нова лапараскопска апаратура внедриха в болницата в Горна Оряховица
май 31, 2018
Покажи всички

Болницата в Търново спешно търси кръводарители

Отделението по трансфузионна хематология има остра нужда от кръв от група А

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново спешно се нуждае от кръводарители с кръвна група А.
Молбата на началника на ОТХ д-р Мариана Витанова е съпричастните медии да разпространят апел за нуждата от дарители.
В няколко поредни дни се налага осигуряването на кръв и кръвни продукти за пациенти в областния стационар и Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в старата столица предимно от тази група. В един от случаите се е наложило многократно кръвопреливане на кръв от група А, а лечението на пациента продължава, а запасите са драстично намалени.
Д-р Витанова и лекуващите лекари на пациента апелират добри хора да помогнат. ОТХ очаква кръводарители всеки работен ден от 8:00 до 13:00 часа.
“Пациенти, за чието лечение и поддържаща терапия се налага кръвопреливането дори и сами да осигурят дарители не биха могли да издирят конкретно такива с кръвна група А. Затова в такива случаи е важен принципът на солидарността и за да се попълнят запасите от липсващата кръвна група се разчита на помощ и съпричастност от всеки, чието здравословно състояние и възраст позволява да дари кръв”, казва д-р Витанова.
Няма да бъдат върнати и кръводарители с други кръвни групи, защото необходимост от кръв и кръвни продукти винаги има.
Минималния срок между две кръводарявания обаче е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, да не приемат медикаменти, да са на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и имат право на 2 дни платен служебен отпуск.

снимка-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!