Последни Новини

Представят старинен фолклор на викингите на фестивала “Орел на Дунава” в Свищов

Обличат курсанти в царски униформи
май 27, 2018
Лекари и студенти дискутираха за донорството
май 30, 2018
Покажи всички

Представят старинен фолклор на викингите на фестивала “Орел на Дунава” в Свищов

Над 220 реенкарнатори се включват във възстановките на античното наследство

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Четиринадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 8 до 10 юни и ще включва над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България. Сред групите, заявили участие в ХIV Фестивал за антични исторически възстановки в Европа, е Gruppo Storico Romano от Рим, Италия. С демонстрации ще се представят атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum – Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita. Виртуозните ездачи от „Багатур” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй. Домакини ще са свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”. За пръв път ще има старинен северен фолклор на викингите- Бурдоны Черна (Украйна).


В програмата са заложени както утвърдени събития като голямата битка на римляни и варвари с 200 участници-реенактори, антични танци на Nimfele Dace, демонстрации по виртуозна конна езда, парад по улиците на Свищов, така и новости. На сцената на Нове се очаква популярният кулинарен експерт Майстор-готвач Лео Бианки да представи Походната кухня на Лео и да журира кулинарната битка между участващите исторически групи, което ще завърши с масова дегустация от публиката. За първи път във фестивала на живо – римска сватбена церемония за реална сватбена двойка с участието на реенактори от няколко държави.
Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей – Свищов и Съвет по туризъм – Свищов. По време на фестивала, кметът на Свищов ще връчи традиционните награда “Орел на Дунава”. Лауреат на Златния орел за опазване на културно-историческото наследство е един от най-популярните български историци и археолози проф. Николай Овчаров. Лауреат на Златния орел за популяризиране на българската култура е Н. Пр. Камило Дзуколи, посланик на Суверенен Малтийски орден в България.

снимки-Община Свищов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!