Последни Новини

Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици на ножарството

28 отбора участваха в турнира по стрийтбол в Павликени
май 24, 2018
Обличат курсанти в царски униформи
май 27, 2018
Покажи всички

Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици на ножарството

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици на ножарството, част от която е големия фестивал Coutellia във френския град Тиер . Повече от 200 производители показаха своя продукция, която по мнението на специалисти е с много високо качество и има както битова, така и колекционерска стойност.
Андрей Андреев е ножар в Етнографски музей на открито „Етър”.
“Той привлече вниманието на десетките хиляди посетители с традиционни за региона ножове. На щанда си Андрей Андреев показа различни видове овчарски ножове, популярния „войнишки нож”, нетрадиционните за западната публика тип „сойка”. Габровецът получи признанието на организаторите и се очаква към него да бъде отправена персонална покана за следващи участия”, съобщиха от ЕМО “Етър”.


Ножари от цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка и Япония традиционно вземат участие във фестивала в град Тиер. Особено сериозно е присъствието на Русия. По време на срещата на световните столици на ножарството се извършва важна обмяна на идеи за популяризиране, съхраняване и осъвременяване на наследството, свързано с ножарския занаят.
Габровската делегация е била запозната с дейността на ножарски фирми и институции от френския град Тиер.
“Имахме възможност да разберем как във Франция запазват стари фабрични сгради, в които вече не се извършва производствена дейност. Покривите се реновират, а помещенията се оставят в автентичния им вид. Паяжините, маслото по машините и дори счупените стъкла не навяват асоциации за запуснатост, а при добра аранжировка и подходящо осветление са чудесни арт-зони, в които могат да се водят неформални разговори и да се изявяват таланти”, споделиха етнографи.


Те информираха още, че едно от изискванията на организаторите на форума било участниците да дарят свои изделия.
“Ножовете на Андрей Андреев бяха показани в изложба, представена на изложението от 17 до 20 май. От специална презентация посетителите можеха да разберат повече за българската община Габрово, която е част от мрежата творчески градове на ЮНЕСКО”, изтъкват от ЕМО “Етър”.

снимки-ЕМО “Етър”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!