Последни Новини

Кампания “Селфи с книгата, която чета” стартира от Велико Търново

Настойка от кестени и билки при дископатия
май 22, 2018
28 отбора участваха в турнира по стрийтбол в Павликени
май 24, 2018
Покажи всички

Кампания “Селфи с книгата, която чета” стартира от Велико Търново

 

Близо 60% от българските мъже не са прочели нито една книга през изминалата година, а при жените този процент е 42.2%

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Националната кампания “Селфи с книгата, която чета в момента” , стартира във Велико Търново. Идеята за инициативата, която е посветена на Деня на българската просвета и култура – 24 май, тръгна от група млади хора от старата столица и от репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов.
В Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” се събраха десетки ученици, студенти и ентусиасти, желаещи да се включат в кампанията.
“Четенето е модерно, защото в книгите се крие особено очарование!”, така се обърна към присъстващите младият творец Илия Гайдов. Той цитира и сентенции на известни личности за книгата и писменото слово. “Няма такава книга, от която да не научиш нещо!” (Гьоте), “Книгите са като приятелите – трябва да са малко, но отбрани!” (китайска пословица ).
Основният инициатор на “Селфи с книгата, която чета в момента” – Димитър Върбанов разказа, че е достигнал до тази идея заради тревожните тенденции, които показват, че през последните години масово хората не си купуват и не четат книги. Той цитира изследване за миналата година на Евростат за културните предпочитания и навици на населението на Европа, според което близо 60% от българските мъже не са прочели нито една книга през изминалата година, а при жените този процент е 42.2%.
Върбанов подчерта, че процентът на нечетящите млади хора е огромен.


“В социалните мрежи качваме селфита от дискотеки, почивки, екскурзии, но няма стойностни неща. Подрастващите гледат и правят същото, те се учат от по-възрастните, от по-големите и затова решихме чрез този модерен способ да направим реклама на книгата!”
Журналистът сподели, че лично той ще се снима с “Бай Ганьо” на Алеко Константинов.
“Това е книгата, която препрочитам. Във всеки репортаж, който правя, винаги срещам по един такъв бай Ганьо. Виждам ги навсякъде- в живота, в работата, на улицата!” Върбанов бе категоричен, че в забързаното ежеденвие винаги може да се отдели време за четене и че оправданието “много съм зает”е безпочвено. Че книга може да се чете на най- нестандартните места и вкл. да се направи селфи оттам. Върбанов допълни, че от сдружение “10 книги” са заявили желание на 1 юни да дарят нови заглавия на Регионалната библиотека.


В кампанията с голямо желание се включи и Яница Стойкова, тазгодишният носител на общинската награда “24 май” в болярския град, която се връчва на абитуриент от Велико Търново. Дванадесетокласничката от Езикова гимназия разказа, че още от петгодишна посещава библиотеките и там се чувства изключително комфортно. През годините тя си направила собствена колекция от книги, с която била много горда. Яница чете освен български автори и преводна литература на български, и произведения на английски, и немски в оригинал, тъй като учи в чуждоезикова паралелка. Абитуриентката призна, че за шести път чете “Летящата класна стая” на Ерих Кестнер и ще се снима с тази книга.

“Снимала съм се с книги, не знаех, че има и други луди като мен, чуството да излизаш от книжарницата с нова книга е неописуемо, случвало ми се е неведнъж почти да ме блъсне кола, докато чета!”, сподели развълнувана още тя.
Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов също заяви, че с удоволствие се включва в кампанията.Десетки ученици и студенти направиха своите селфита сред библиотечните рафтове, избирайки си български или чужди заглавия.


В кампанията се включват и известни лица от културата, медиите, спорта и шоубизнеса като звездата на сериала “София- Ден и нощ” Крис Ненков и приятелката му Анджела Павлова, които изпратиха цяла фотосесия от библиотеката, рапърът 100 кила, репортери на “Господари на ефира” и др.
Кампанията продължава, като идеята е любителите на печатни произведения да убеждават и насърчават младите хора, че четенето е модерно и полезно.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!