Последни Новини

Иконописец изографисва човешки тела

Насърчават  заетостта и трудовата мобилност  в трансграничния регион чрез проект за 648 094 лева 
май 18, 2018
Общо 202-ма танцьори от Горна Оряховица се присъединиха към инициатива за рекордите на Гинес
май 18, 2018
Покажи всички

Иконописец изографисва човешки тела

32-годишният Пламен Русев от Велико Търново се слави като един от най-добрите татуисти

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Талантлив възпитаник на Правословния богословски факултет на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“ избра вместо да рисува икони, да изографисва човешки тела. 32-годишният Пламен Русев е завършил гимназия по изобразителни изкуства в родния си град Русе, а във университета във Велико Търново избрал специалността „Църковни изкуства“. Изкарал и квалификация по педагогика на изобразителното изкуство и около година работил по няколко храма и църкви в България.

Преди 8 години обаче преоткрил себе си в направата на татуировки, но постепенно хобито му се превърнало в сериозен занаят. Така Пламен Русев днес се слави като един от най-добрите татуисти в България, но непрекъснато е канен да работи и в престижни студиа в чужбина. Изявява се предимно в Германия и Швейцария.

„Дипломната ми работа по иконопис беше мозайка на Свети Георги, който от коня си промушва ламята. Работих я около половин година, като сам си осигурих материалите. Когато поискаха да я купят, се оказа, че цената не надхвърля инвестициите в материалите, да не говорим за труда, така си я занесох в селската къща“, разказва Пламен.

Младият мъж споделя, че първата татуировка направил на себе си. Сам си изрисувал японска риба на крака си. Друга татуировка си изваял по случай раждането на сина му. Действал вкъщи с импровизирана машинка.Установил, че това изкуство му доставя удоволствие.

„Така набързо отворих студио без да съм съвсем готов, но въпреки всичко работата потръгна. Първата ми професионална татуировка беше върху кръста на младо момиче и изобразяваше плетеница под формата на феникс. Изработих я за 7 часа, но днес бих я направил най-много за два часа“, казва Пламен Русев.

Татуистът допълва, че първоначално е изработвал по- елементарни татуировки като най-напред задължително рисувал на лист изображението и след това го пренасял върху тялото. Постепенно с натрупването на опит, се захванал и с по-сложни картини. Като човек на изкуството той не крие, че има съществена разлика между богословието и настоящата му дейност.

„Татуирането е по принцип езически ритуал, но пък все повече хора си правят по телата рисунки с християнски символи и дори цели библейски сцени. Например футболисти масово се украсяват с религиозни татуировки. За част от клиентите това е свързано с подражание или някакво преживяване, други просто искат да са модерни“, коментира майсторът-татуист.

Той споделя, че се съобразява с желанията на клиентите си, но винаги дава професионални съвети. Сред най-предпочитаните модели са портрети на близки и любими хора, изрисуване на женско лице, съчетано с цветя или часовник. Има и странни приумици и това са изображения на вълци, лъвове, дракони. Предпочитани са японските татуировки като например шаран, който е символ на борбеност и упоритост, различни надписи, сентенции, имена на любим човек. Пламен Русев е специалист и по ориенталски татуси, за които е характерно, че всеки детайл има конкретна символика. Комбинирането им е специфично, както и разположението, а като техника се ползва дебел контур и плътен цвят. В татуирането има и още много жанрове – реалистичен, маорски или тип племенни татуировки.

Самият той също е сериозно татуиран. На врата му има роза, едната му ръка е „японски ръкав“, която му е правена за около 35 часа работа, на гърдите му е портретът на осемгодишния му син, който носи неговото име. Целият му гръб също е нарисуван, както и ребрата и малка част от краката.

„Неотдавна дойде млада жена и поиска да и татуирам имената на приятеля и. Обясних, че това не е удачно, защото ако се разделят, този надпис ще си остане завинаги върху нея. Тя обаче не ме послуша, отиде в друго студио, изписа си и трите имена на гаджето си върху хълбока и малко след това се разделиха. Когато един клиент вече има татуировки и поиска да му направя нова, гледам изображенията да са смислово свързани“, разказва Русев, който прави оригинални татуси по свои авторски проекти.

В практиката си е имал какви ли не случаи. Наскоро две майки довели в ателието му невръстните си деца на по 13-14 години и поискали да ги татуира.

„Едната жена настояваше да изобразя слончета върху китката на дъщеря и. Обясних, че на деца под 18 години не е редно да се правят татуировки. Кожата още физически расте и качеството на татуировката ще се промени. Често младежи си правят изображения и после съжаляват, а вечните татуировки не се махат много лесно. Все пак има начини да се заличат, но интервенциите са скъпи и болезнени. Съществуват специални лазери за такива процедури. Отказвам да правя татуси и върху интимни зони. Има си граници във всичко и работата ми не е на всяка цена“, категоричен е Пламен Русев.

Най-възрастната му клиентка била швейцарка на около 80 години, току-що останала вдовица, поискала татуси на Мечо Пух и магаренцето Йори, което пък било любим приказен герой на покойния й съпруг. Наскоро изрисувал дракон върху ръката на 60-годишна германка.

Известният тауист много държи на качеството в работата си.

„Професията ми изисква сериозна прецизност и затова инвестирам в модерно оборудване и консумативи. Първите машини, с които беше оборудвано студиото бяха много шумни и плашеха клиентите. Сега използвам роторни с електромотори, които работят с намагнитизиране на бобини. Използва система от игли с накрайник за еднократна употреба“, разказва Русев.

Той не прави компромис и с боите. Борави с над 80 цвята от най-добрите марки краски, които внася от Америка.

„Скъпи са, но пък са от най-добро качество, а хубавите бои се правят от растителен пигмент, който се разрежда със специални масла и други съставки. Те пазят кожата, въпреки че някои цветове на някои марки може да предизвикат леки алергии, но това е заради наситения пигмент. Пазарът е залят с китайски евтини копия на бои и машини, които също дават негативни реакции“, предупреждава вещият татуист.

Дали манипулацията е болезнена, зависи от мястото, от човека и от душевното му състояние. Една татуировка, ако е по-мащабна се изработва за няколко сесии, като една сесия отнема по около 4 – 5 часа. Плащането за големите изображения е по 60 лева на час, а за малките татуировки, цената се определя според сложността. Стойността варира и в зависимост от цветовата гама. Клиентът обикновено изкарва в студиото около 6 часа. В ателието му работят още двама татуисти.

Пламен Русев участва и в много международни конкурси. Има десетки купи и грамоти като има завоювани първо и трето място в Германия.

Снимки-Веселина Ангелова и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!