Последни Новини

Проф. Анчо Калоянов и журналистът Мирослав Дечев са носители на наградата „Култура“

Във всяка втора къща в Трявна се упражнява художествен занаят
май 10, 2018
Болницата в Горна Оряховица иска увеличение на леглата в две от отделенията 
май 11, 2018
Покажи всички

Проф. Анчо Калоянов и журналистът Мирослав Дечев са носители на наградата „Култура“

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Преподавателят във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“ проф. Анчо Калоянов и журналистът Мирослав Дечев са тазгодишните носители на наградата „Култура“ на Община Велико Търново. Призът, който се връчва в навечерието на 24 май, е ежегоден и се присъжда за високи творчески постижения и изяви . Отличието е в размер на 2500 лв. и се дава в две категории – за ярки постижения в областта на изкуството и културата и за дебют.
Проф. Анчо Калоянов получава наградата в категорията за ярки постижения в областта на изкуството и културата и за последната си книга „Славянската православна цивилизация“. Той е Почетен професор на ВТУ. Миналата година спечели наградата на Министерството на културата за ярки постижения в областта на литературата.
Журналистът Мирослав Дечев заслужи приза за дебют за книгата си „10 г. телевизия“, в която той е събрал интервюта с известни и интересни личности. Книгата му е своебразна история на културните събития, случили се в старата столица за последното десетилетие, в което той работи в телевизия „Видеосат“.


И двамата бяха избрани с пълно единодушие от комисията.
Девет бяха общо номинациите в двете категории. Кандидатурите на младия художник Мартин Димитров за дебют и на Владимир Шумелов – за ярки постижения в областта на изкуството и културата отпаднаха при разглеждането, защото и двамата са служители в Община Велико Търново. За наградата „Култура“ в категорията „Ярки постижения“ се конкурираха още поетесата Снежана Иванова, писателят Иван Тодоров, драматургът Любен Босилков, актьорът Милен Иванов и танцов състав „Търновче“.

снимки-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!