Последни Новини

Във всяка втора къща в Трявна се упражнява художествен занаят

Показват уникална каскада от летящ балон на 6Fest Габрово
май 10, 2018
Проф. Анчо Калоянов и журналистът Мирослав Дечев са носители на наградата „Култура“
май 10, 2018
Покажи всички

Във всяка втора къща в Трявна се упражнява художествен занаят

Изложба „В ателието на тревненските майстори” представя дюлгерството, дърворезбата и иконописта

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Изложбата „В ателието на тревненските майстори”, с която Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство гостува на ЕМО „Етър”в Габрово, представя трите най-известни занаята в Трявна: дюлгерство, дърворезба и иконопис.


„Зографството си остава един затворен и интимен занаят, макар че е най-разпространен. През ХІХ век в Трявна има 40 зографски ателиета. Във всяко работи цяло семейство, има много работилници с други художествени занаяти, а по това време  Трявна наброява около 4000 души. Така на практика във всяка втора къща се упражнява някакъв художествен занаят”, коментира при откриването на изложбата Люба Цанева.
Тя е уредник и завежда отдел „Изкуство” в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Повече от 20 години Люба Цанева проучва зографските ателиета. Познава родовете и технологията на тревненските зографи.


Музеят в Трявна притежава около 2 000 зографски копирки и рисунки. Това е една уникална за България колекция. Копирките и рисунките са от особена важност за занаята и се предават по наследство. Всяко следващо поколение добавя нови модели. В занаята има много специфични инструменти, които всеки майстор прави сам.


„Зографският зъбер е кучешки или вълчи зъб, с който се прилепва варака и се изглаждат плоскостите. Зографското мюире е гладък ахатов камък, с който се придава блясък на златния варак и на самата икона. Мюирето е толкова силен символ на зографството, че се дава символично на всеки нов майстор в знак, че има право да практикува. Зограф, на който му е дадено мюире може да сключва договори с църкви и да практикува пълноценно”, разясняват етнографите.
Зографските фамилии в Трявна са шест, но от тях произлизат близо двеста зографи през Възраждането. С Тревненската иконописна школа са свързани и няколко много добри габровски иконописци- Иванчо Хадживасилев, Генчо Филипов, Рачо Тихолов, Гатьо Миньовски.


„Яйчната темпера, с която се работи до края на съществуването на Тревненската школа, я отличава от останалите. Температа на тревненци винаги е ярка, цветна, ослепителна и създава празнично настроение”, казва Люба Цанева.
Тя е автор на монографията „Зографи от Трявна”, в която подробно са описани историите на местните иконописци.
„Най-често тревненци вървят на тайфи. Започват една църква от темелите до ключа – първо минават дюлгерите, след тях резбарите и накрая зографите. Много от църквите са завършени изцяло от тревненски майстори”, изтъкват историците.


В изложбата, която остава до 31 август в ЕМО „Етър”, са показани оригинали, които представляват интерес както за познавачи, така и за широката публика.

Снимки-ЕМО „Етър”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!