Последни Новини

Представят илюстрации на проф. Никола Хаджитанев по приказки и легенди

За първи път предлагат пакетни билети за оперния фестивал “Сцена на вековете” в Търново
май 8, 2018
Весела Лечева откри изложба на Христо Панев в Народното събрание
май 9, 2018
Покажи всички

Представят илюстрации на проф. Никола Хаджитанев по приказки и легенди

Великотърновеският творец е илюстрирал книгите на Чудомир, Иван Вазов, Ангел Каралийчев, Йовков и Елин Пелин

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Община Велико Търново и Художествената галерия „Борис Денев“ представят в четвъртък изложба от илюстрации, гравюри и рисунки по литературни произведения, приказки и легенди на проф. Никола Хаджитанев.
Именитият творец е роден на 13 април 1938 година в град Чирпан. Основно и средно образование завършва в родния си град, в училище „П. К. Яворов“.
През 1956 година е приет в Националната художествена академия в класа на Илия Бешков, но академичното си образование завършва в класа на проф. Евтим Томов през 1962 година. След дипломирането си е назначен за учител по изибразително изкуство в Стара Загора (1962г.). От 1964г. е член на СБХ. През 1967г. е назначен за редовен преподавател във Великотърновския университет „Св. Св.Кирил и Методий“. От 1982г е доцент, а от 1991г. е професор в същия университет. Удостоен е със специалната награда на Комитета за култура през 1969г. Носител е на ордена „Св. Св. Кирил и Методий“. Редовно участва в общи и окръжни художествени изложби. Тематичните му пристрастия гравитират към историческата тема, фолклора и митологията. Автор е на 16 самостоятелни изложби. Негови графични творби са собственост на галерии в Букурещ, Краков, Полтава, Москва, София, Стара Загора, Чирпан, Велико Търново и др.


Цялото творчество на проф. Никола Хаджитанев е подчинено на една тема, на една любов, на една истинска идея – България и Българщината. Цялото му дълголетно творчество – графика и илюстрация, е посветено на историята, бита, героите, фолклора, литературата на България. Ето заглавията на някои творчески цикли, които говорят достатъчно ясно и точно за пристрастията на художника: цикъл гравюри „Ивайло“, цикъл  „Калоян“, цикъл „Хайдути“, цикъл „Хайдушки народен епос“, цикъл „Родопски митове и легенди“, литографски цикъл „Празничен календар“ и много други.
Днешната изложба от 212 творби е едно емоционално пиршество за всеки, който носи България в душата си.
Илюстрациите му по книгите на Ангел Каралийчев, Николай Райнов, Любен Каравелов, Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Чудомир, Омар Хайам и Хафез, „Приказки от 1001 нощ“ са пример за съвършеното разбиране сърцевината на съкровените български литературни произведения, за майсторското владеене на занаята и за прекрасната дарба на твореца като рисувач.

снимки-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!