Последни Новини

Весела Лечева откри изложба на Христо Панев в Народното събрание

Представят илюстрации на проф. Никола Хаджитанев по приказки и легенди
май 9, 2018
Професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов представят България по света
май 9, 2018
Покажи всички

Весела Лечева откри изложба на Христо Панев в Народното събрание

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Изложба живопис на известния художник Христо Панев от Велико Търново беше открита в Народното събрание. Инициативата е на народния представител Весела Лечева, която преди месец беше гост в ателието на автора и предложи да бъде представено неговото творчество в София.
„Христо Панев е утвърден автор в българското изобразително изкуство. Неговата живопис се характеризира с експресионизъм, богата цветова гама, жанрово и тематично многообразие“, каза Весела Лечева при откриването на изложбата. На събитието присъства цялата Парламентарна група на „БСП за България“, представители на чуждестранни делегации, ученици и студенти, които в този ден са на посещение в Парламента.
Христо Панев лично благодари на Весела Лечева, че е взела под крилото си инициативата да подкрепи великотърновски автори. Той представи албум, събрал цялото му творчество, който ще бъде в Народното събрание на разположение на всички посетители на изложбата.

Показаните в Парламента живописни произведения на Христо Панев са повлияни от българската икона и най-вече от българската фрескова живопис. Художникът има десетки самостоятелни изложби в България и в чужбина. Носител на златни медали от международни салони за иновации в София, Питсбърг (САЩ), Кипър и сребърен медал от Казабланка (Мароко). Носител е на наградата Велико Търново за 2006 г. През 2016 г. става действителен член на Международната академия за изкуство към ЮНЕСКО „Нова ера“ . През 2013 г в град Истанбул е награден с медал “Художник на новия век” от Световната академия на изкуствата. Същата година с решение на Руската художествена академия в Москва Панев получава медал “1150 години от създаването на Руската Република”. Отново през 2013г. е награден за съвременен портрет в Третата международна художествена изложба в Габала, Азербайджан. Приет е за почетен член на Руската държавна академия по изкуствата.


Творби на Христо Панев се намират в Националната художествена галерия в София, както и в много частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария и др. Президентът на Русия Владимир Путин притежава картината му “Българка”. През април 2018г. художникът получи наградата “Златна палитра”, която е на-голямата награда в Арербайджан в областта на изобразителното изкуство и за първи път се връчва на чуждестранен творец.
Изложбата на Христо Панев ще бъде показана в Народното събрание до 18 май.

снимки-БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!