Последни Новини

Над 4000 певци, танцьори и музиканти могат да се нарекат „Аз съм Българче“

Представят еленски зографи на изложба, посветена на европредседателството
май 4, 2018
Руслан Мъйнов пее любими руски песни в Павликени
май 8, 2018
Покажи всички

Над 4000 певци, танцьори и музиканти могат да се нарекат „Аз съм Българче“

Детско-юношеският ансамбъл празнува половин век

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Магията на фолклорното изкуство е изключително силна и който се е докоснал до народната музика и танци, ги тачи цял живот. В това е убеден Петър Петров, ръководител и хореограф на Детско-юношеският фолклорен ансамбъл /ДЮФА/ „Българче“ във Велико Търново.


През юни именитият ансамбъл ще чества 50-годишен юбилей. Формацията е основана през 1968 г.от Михаил Дюлгеров, който по онова време е работел с деца, които изучават народни инструменти-кавал, гайда, гадулка и тамбора. „Българче“ бил третият в България детски ансамбъл към Двореца на пионерите и бързо се е превърнал в емблема на Велико Търново. Освен музикалната и певческата формации, през 1970 г. започнал да функционира и танцов ансамбъл, като трите звена се обединили. Първата голяма изява на детско-юношеския ансамбъл е участието в най-гледаното детско предаване по националната телевизия “Сладкарница “Захарно петле”.


Около 30 музикални педагози и хореографи са вложили своя творчески потенциал в младите таланти в 50-годишната история на ансамбъла. Сред тях са Иван Донков, който ще остане в историята като първият танцов хореограф, Бонка Бонева, Борислав Ангелов, Веска Кокукова, Мая Ангелова и др.
Равносметката сочи, че над 4000 деца са преминали през школата на ДЮФА “Българче”, който вече половин век разнася славата на българската космическа музика по цял свят и олицетворява родните багри, жизненост, великолепие и младост. Младите артисти при Общинския детски комплекс във Велико Търново са завладели публиката на над 3000 концерта в страната и чужбина. Техните изпълнения са били аплодирани в повече от 50 държави. Младите изпълнители са пели, свирили и танцували на сцени в Гърция, Турция, Чехия, Унгария, Полша, Русия, Австрия, Германия, Франция, Белгия, Тайланд, Обединените арабски емирства. Всички, които са гледали изпълненията на смайващите танцьори и чули изкусните музиканти и талантливи певици на ансамбъла, остават завинаги подвластни на българския фолклор.


„Незабравимо беше участието ни преди 15 години в най-големия детски фестивал в Анталия, Турция. Концертите бяха в старинния амфитеатър пред над 40 000 души публика , а участниците бяха от 58 държави. След изявата имахме среща с тогавашния президент на Турция, с Реджеп Тайип Ердоган , който по онова време беше премиер, с председателя на парламента и с генералния директор на националната турска телевизия“, спомня си настоящият ръководител на ансамбъла Петър Петров, който вече 37 години е отдаден на формацията.


Хореографът разказва и за вълнуващ случай при участие в Обединените Арабски Емирства. На сцената на богат фестивал излезли 15 търновски танцьори като с тях танцувал и ръководителят им Петър Петров. Ненадейно изпълнителите дочули бурни овации от публиката на чист български език: „Браво, българи! Барво!“.
„В продължение на 12-13 години разменяхме гостувания с танцов състав от Белград“, казва ръководителят на ансамбъла.
Петър Петров с гордост изтъква, че в момента около 180 деца от старата столица на възраст от 5 до 19 г. са посветили свободното си време на трите формации на ДЮФА “Българче”. С тях работят самият той като хореограф, доц. Митко Димитров – диригент на оркестъра, и Галя Иванова, диригент на народния хор. При всяко от звената функционират подготвителна, малка, средна и представителна групи. Около 85 са танцьорите в ансамбъла, а звеното на музикантите наброява около 40 деца. Към нея функционира и школа за народни инструменти, като момичетата и момчетата изучават тънкостите на кавала, гайдата, гъдулката и тамбурата. В хора се изявяват около 60 деца, като диригентката Галя Иванова работи с тях индивидуално и в група, а най-малките певици са едва 4-5-годишни. В ДЮФА „Българче“ са разучили над 30 танцови сюити и над 40 автентични хора.
Практиката през изминалите пет десетилетия е показала, че много малко деца, които са се захванали с фолклорните изкуства, се отказват.
„Когато нашите изпълнители завършат училище, ги изпращаме тържествено и от ансамбъла“. Множество известни търновци са преминали през школата по родолюбие на ансамбъл “Българче”, разкрива Петър Петров.
Сред тях е кметът на старата столица Даниел Панов. Много от кадрите на формацията са избрали да свържат живота си с българския фолклор. Един от тях е диригентът на народния оркестър доц. Митко Димитров. Сред възпитаниците на ансамбъла е и покойният хореограф Валери Вълев, създател на единствения в страната Международен фестивал на военните духови оркестри. Талантът на солистката на хорова формация “Мистерията на българските гласове” Виолета Петкова също е бил открит в народния хор на търновския ансамбъл. Негов кадър е и фолк звездата Вероника. Танцьорът Станислав Терзиев е станал режисьор в Българската национална телевизия.
Сред най-изявените възпитаници на хореографа Петър Петров е Владимира Емилова, която завършила хореографско училище и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а сега е сред солистките на ансамбъл “Българе”. Негова танцьорка е и Румяна Йовкова, която танцувала в трупата на Нешка Робева. Бившият солист на “Българче” Стелиан Иванов също е завършил хореография в Пловдив. Хирурзите д-р Свилен Маслянков и д-р Божидар Ангелов, колегата им д-р Йордан Игнатов, адвокатът Николай Илчев и др. са се изявявали на тамбура и гайда в оркестъра на ансамбъла. Още много таланти, открити и развити в “Българче”, са завършили музикално или хореографско образование.


„Музиката и танците възпитават, учат на екипност, дисциплина, създават самочувствие, усет и чувство за красота и естетика. Преди години правехме по два подготвителни лагера в годината в базите в село Ветренци и в Обзор. Тогава и държавата помагаше финансово. Сега е по-трудно. Благодарение на помощта на Община Велико Търново успяваме да поддържаме добро ниво и да имаме изяви на сцената“, споделя Петър Петров.
Хореографът не крие удовлетворението си, че в ансамбъла има изключително даровити деца. Сред участниците е певицата Катя Христова, която от 2 години е и танцьорка като едновременно с това свири на гадулка и печели награди.
„В ансамбъла има и родова приемственост като голяма част от изпълнителите са наследствени певци, танцьори и музиканти. На Катя Христова баща и е бил музикант в ансамбъла. Бащата на четвъртокласника Венцислав Ванев пък 12 години е бил танцьор. Момчето е в музикална паралелка, свири на барабани, при нас е танцьор солист и освен това учи театрално майсторство. Петокласникът Георги Иванов е танцьор и свири на гайда, а наскоро спечели Трета награда на национален конкурс в Нови пазар“, изброява Петър Петров.
Завиден брой награди са завоювали през годините талантливите изпълнители. Богатата колекция съдържа златни медали и титлата “Представителен колектив” от Националните прегледи на художествената самодейност. ДЮФА “Българче” е участвал е в кавалкадата на дружбата във френската столица Париж, когато фолклористът Анри Виера е определил търновския ансамбъл като най-добрият детски колектив в Европа. Сред реликвите е най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци “Златна лира”. Детската формация е една от малкото в страната, която се пребори и за званието “Представителен ансамбъл” на Световната организация на фолклорните фестивали (ЦИОФФ).Само първи награди е печелил през последните години от националния детски фолклорен конкурс във Варна народният оркестър, воден от доц. Митко Димитров. Много са и индивидуалните отличия на оркестъра. Те имат богата колекция от първи награди и от конкурсите “Орфеево изворче” и “Орфеева дарба”. Едно от признанията за работата на диригента на народния хор Галя Иванова и нейните таланти е от Националния събор надпяване “Авлига пее”, който се провежда в с. Обединение. Младите певици са отличени и на престижни конкурси в Котел и Стара Загора.


Едно от отличията, с което най-много се гордее хореографът Петър Петров, е от Деветият фестивал на камерните танци в Горна Оряховица през 1997 г. Тогава възпитаниците му спечелили първа награда за фолклор, а солистът на един от танците Адриан Михайлов грабнал специалната награда. Друг негов солист Стелиан Иванов, също получил единствената награда за солово изпълнение. Възпитаници на „Българче“ са получили “Златна лира” и званието “Представителен ансамбъл” от конкурса “Орфеево изворче”.
„По случай 50-годишнината ще подредим всички отличия в изложба. Ще покажем и фотоси, които разказват историята на формацията.На 16 юни пък в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ във Велико Търново ще се представим с голям юбилеен концерт, който ще е благотворителен. С парите от билетите, които ще са по 5 лева, възнамеряваме да купим нови инструменти. През 1994 г регистрирахме Сдружение с нестопанска цел и с пари, събирани от родителите на децата, обновяваме костюмите и реквизитите. Наскоро успяхме да осигурим и 35 чифта наскоро“, доверява Петър Петров.

Снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!