Последни Новини

Хирурзи оперират с модерен лапараскоп в болницата в Търново

Павликени влезе в програмата на европредседателството
май 3, 2018
Калин Стоев представя книгата си  “Да бъдеш римлянин в Мизия”  във Велико  Търново
май 3, 2018
Покажи всички

Хирурзи оперират с модерен лапараскоп в болницата в Търново

Новата техника за 130 000 лева е част от мащабна програма за преоборудване на лечебницата

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Хирурзи от МОБАЛ  „Д-р Стефан Черкезов”  във Велико Търново оперират с нов лапароскоп от най-висок клас. Медицинската техника от последно поколение е на стойност 130 000 лева и е купена със собствени средства на областната болница.
„Апаратът е с цифрова визуализация на образа и 30-градусова камера, което позволява детайлизиране на процеса. Има и системи за автоконтрол. Това позволява операциите да са за по-кратко време, прецизност, минимализиране на оперативната травма и бързо възстановяване на пациентите”, обясниха хирурзите д-р Николен Стойнов и д-р Божидар Ангелов.


През 2004 г двамата медици изкарали курс по лапароскопска хирургия, а здравното заведение се сдобило с лапароскоп. Хирурзите извършили значителен брой интервенции и натрупали богат опит. Въпросният апарат обаче се ползвал и от гинеколози и ортопеди, вече е остарял и с него трудно се работило. В същото време в много конкурентни болници била внедрена техника.
„Всичко това бе взето под внимание и срещнахме разбиране от ръководството на болницата. Така беше купен новият лапароскопски набор, а с него значително се повиши и качеството на хирургичните манипулации”, категорични са д-р Стойнов и д-р Ангелов.
Двамата провели обучителен модул в болница „Тракия” в Стара Загора при проф.Юлий Янов, който работи в Южна Корея и е преподавател в Сеулския университет. Той ни демонстрира операции на жлъчен мехур и на хернии”, споделиха д-р Стойнов и д-р Ангелов.

Заедно с колегите си от двете хирургични отделения в болницата във Велико Търново вече са извършили първите лапароскопски операции на отстраняване на жлъчен мехур с новия апарат.
„Преди да решим дали състоянието на пациента позволява лапароскопска операция, случаят се анализира много прецизно. Обикновено пациентите идват с доста усложнения, което прави ползването на лапароскопския метод не винаги подходящ“, коментираха д-р Стойнов и д-р Ангелов.
Хирурзите вече са подготвени за извършване на лапароскопски операции и на херния. За отработване на метода при този вид операции фирмата е предоставила на великотърновската лечебница тренажор. На този етап лапароскопски операции на хернии се реализират само в университетски болници.
Около 6000 са преминалите през областната болница във Велико Търново пациенти от началото на годината до сега. Близо 600 от тях са лекувани в двете хирургични отделения. Хоспитализациите се увеличават, тъй като населението застарява. Обикновено хирурзите се справят със спешни случаи, заболявания на жлъчния мехур, перитонити. Увеличават се и усложненията на тумори на храносмилателната система.
„Обновяването на апаратурата в операционните ще помогне за увеличаване качеството на лечебния процес. Лапароскопските интервенции се практикуват ежедневно”, казват специалистите.
Новият лапароскопски сет е част от мащабна програма за обновяване на медицинската апаратура, която стартира областната болница във Велико Търново.
„Вече са факт модерен кардиограф и ехограф 4 D, който ще се използва за диагностика на спешни състояния. Предишният ехограф е остарял, тъй като се използва от 12 години. Ще набавим и портативен ехограф, който ще се използва в операционната и при нужда за консултации в отделенията”, съобщи директорът на областната болница в старата столица д-р  Стефан Филев.


Той информира, че стойността на основните нови апарати за областното здравно заведение е около 700 000 лева, които са средства на дружеството. Намеренията на болничното ръководство са да обновят медицинската техника и в патологията и неврохирургията. Планирано е закупуване и на операционен микроскоп.

Снимки-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!