Последни Новини

Калин Стоев представя книгата си  “Да бъдеш римлянин в Мизия”  във Велико  Търново

Хирурзи оперират с модерен лапараскоп в болницата в Търново
май 3, 2018
Визуализиране на желанията
май 3, 2018
Покажи всички

Калин Стоев представя книгата си  “Да бъдеш римлянин в Мизия”  във Велико  Търново

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

В Лапидариума на Археологическия музей във Велко Търново на 10 май от 17,30 часа ще бъде представена книгата на Калин Стоев “Да бъдеш римлянин в Мизия. Антропонимия и просопография на романизираното население в Горна и Долна Мизия (I-III век)“.
Книгата е изследване на имената и биографиите на над 4000 римски граждани, принадлежащи към над 200 семейства от територията на провинция Мизия и на по-късните провинции Горна и Долна Мизия. Анализът на тези имена и биографии изгражда структурата на романизацията – процес на присъединяване на територията и населението на Долнодунавския регион към военната, административната и обществената структура на римския свят и функционирането на региона като част от империята.
Кален Стоев ще изнесе лекция на тема „Nicopolis ex Bessia = Nicopolis ad Istrum? Какво ни казват дипломите на военните от Равенския флот от 1 август 142 г.“ , която осветлява някои проблеми от административната и етническата история на Тракия и Мизия през римския период.
Д-р Калин Стоев работи в Института по балканистика с Център по тракология и е главен асистент  в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!