Последни Новини

Старинни гозби от овчи продукти приготвят на Седмия Национален събор на овцевъдите

Месец на испаноезичините държави започва във Велико Търново
май 1, 2018
Павликени влезе в програмата на европредседателството
май 3, 2018
Покажи всички

Старинни гозби от овчи продукти приготвят на Седмия Национален събор на овцевъдите

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Ястия по старинни български рецепти с овче мляко, сирене и месо ще могат да се опитат на предстоящия Седми Национален събор на овцевъдите в България, който отново ще е на поляните край Петропавловския манастир над Лясковец.Самодейци от цялата страна от 11 до 13 май край светата обител ще покажат забравения вкус на народната кухня. Преславска яхния с овче месо и лук, дроб сърма по добруджански, каша с чушки и прясно мляко и млечна баница ще са гозбите от “Добруджанския край, а ястията от Североазападна България ще са печени обге(б.а.домашно печени кори за баница от тесто) със сирене, турлашка бисквидна баница и „Бел муж”. Сред специалитетите от Северна България ще има северняшка дроб сърма, наложена баница, млечна баница с юфка по горнооряховски, лучник с овче месо. Пълнено мяхово сирене, бита мътеница, биене на масло по 500 годишна рецепта, пататник с овче сирене, родопски клин с мляко и сирене и млечно шишче с традиционни подправки ще представи вкусната родопска кухня. Всички рецепти в тридневното кулинарно шоу „В търсене на изгубения вкус“ ще се правят изцяло с овче продукти от близките до региона на съответната кухня ферми”, разкриват организаторите.
На Събора на овцевъдите ще готви и Ути Бъчваров. Популярния телевизионен водещ ще забърка в своя внушителен тиган най-големия агнешки кебап и ще демонстрира, как се правят карначета от овче месо и други месни вкусотии. Под вещия поглед на кулинарния спец ще се проведе и състезанието по обезкостяване, което заедно с фермерските състезания по доене, ръчна стрижба и теглене на товари от коне-тежковози са сред най-големите атракции на събора.
Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на месни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи и производители на био храни ще участват в събитието. Ще бъдат показани над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, пастирски и овчарски кучета, коне, магарета и др.
30 животновъди от цялата страна,, преработващи собствено мляко, ще участват в изложението на продукти от овче и козе мляко и в зоната за директни продажби.
На Седмия Национален събор на овцевъдите ще има още био пазар, изложение на занаяти, музейни експозиции, много фолклор, чевермета, хоротеки и още много атракции за всички фермери и посетители.
Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на Министерството на земеделието, храните горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

снимка-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!