Последни Новини

Основателите на Задругата за чиста храна готови да дебатират за двойния стандарт на храните

Пресъздават древни събития в архитектурния резерват Арбанаси в Европейската нощ на музеите
май 1, 2018
Месец на испаноезичините държави започва във Велико Търново
май 1, 2018
Покажи всички

Основателите на Задругата за чиста храна готови да дебатират за двойния стандарт на храните

 

Радетелите за чисти продукти вече са разработили критерии за качествени храни

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Основателите и членовете на Задругата за чиста храна, която бе учредена преди броени месеци са готови да се включат в националните дебати за двойния стандарт на храните. По инициатива на ръководството на Сдружението, което обединява десетки производители, вече са разработени критерии, на които трябва да отговарят храните у нас.
“Генералната цел на Задругата е да бъде върнато здравето на българите като се започне с обучение на правилно хранене още от учебната скамейка. За инициативите, които сме предприели уведомихме с писма министерствата на младежта и спорта, на земеделието, здравеопазването и образованието, както и омбудсмана Мая Манолова. От спортното ведомство веднага откликнаха и имаме уверение, че ще подкрепят начинанията ни”, съобщи председателят на организацията Филип Хайвазиян, който е и диетолог, лектор и собственик на заведения за здравословно хранене.
Той информира, че следващата обща среща на членовете в Задругата за чиста храна ще е на 19 май в Копривщица. Производители, диетолози и експерти в областта на здравословното хранене ще се съберат в Музея на хляба във възрожденското селище, за да поставят на масата, както организационни въпроси, така и продукти, отговарящи на критериите за чиста храна. Неправителствената организация е разработила иновационен за страната ни метод за проверка на качеството на това, което ядем. Те са регистрирали домейн, на който чрез QR код, или ръчно въвеждане на данните от различни продукти, ще можем да намираме информация за историята на всеки производител и неговите продукти, тяхното съдържание, дори източниците на суровините в него, още докато сме в супермаркета. Целта е задругата да гарантира качеството на предлаганите под шапката й хранителни изделия.


Самото сертифициране ще последва след срещата, на която членовете на сдружението ще приемат изготвените критерии за чиста храна.
“Тъй като една честна дума не е достатъчна, всеки продукт ще бъде подложен на проверка от експертен екип, който на място ще оцени производството, доставчиците на суровини и качеството на предлаганата стока. На срещата ще бъдат приети и новите членове на сдружението, в което сега членуват близо 20 производители и десетки други експерти в областта на здравословното хранене. Сред тях има няколко български производители, известни, както и неизвестни на пазара у нас, тъй като продават предимно зад граница, където идеята за чиста храна отдавна има своите последователи”, изтъкна Филип Хайвазиян.
Той добави, че в сбирката в Копривщица се очакват да се включат нови ентусиасти и бъдещи членове на Задругата. По време на събитието ще бъде представена кошницата на Сдружението, като всеки производител ще има възможност да презентира изделията си.


“По изключително атрактивен начин ще бъдат представени продуктите, както и производителите, които членуват в Задругата”, загатна за предстоящата изненада Филип Хайвазиян.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!