Последни Новини

Павликени реши: кокошката е преди яйцето

Лекари от болницата в Търново провеждат информационна кампания за донорството
април 30, 2018
Пресъздават древни събития в архитектурния резерват Арбанаси в Европейската нощ на музеите
май 1, 2018
Покажи всички

Павликени реши: кокошката е преди яйцето

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Публиката в Павликени реши: кокошката е преди яйцето. Така гласуваха участниците в петия Празник на яйцето, който се проведе в града. Местният фестивал се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град и събра тази година над 5000 души. Организатори на събитието са Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД.
По традиция на празника имаше специална сцена с гост-звезда Гери-Никол, щандове на занаятчии, детски кътове и много атракции за посетителите в градския парк „Кирил Ракаров“.
Изненада за всички присъстващи и специален подарък към публиката беше появяването на младата поп-звезда EVA, която изпълни голяма част от хитовете си и подгря феновете за Гери-Никол.


Под мотото „Кокошката или яйцето” се проведе тази година фестивалът, който няма аналог в България. На специални талони всеки посетител можеше да даде отговор на въпроса. В края на деня всички талони бяха преброени от жури и стана ясно, че мнозинството са посочили кокошката. Сред участвалите в томболата един спечели 43“ телевизор, друг – смартфон, а още десетки награди бяха раздадени на публиката.
От рано сутринта в парка закипя трескава подготовка за събитието. В специална шатра местната готвачка Елена Божанова забърка стотици омлети и палачинки за гостите на събитието. Над 4000 яйца, дарение от спонсора на събитието, отидоха за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди и т.н. по време на празника.
Началото беше дадено сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства павликенчани. „В Павликени започнахме традиция, която ще ни обединява още дълги години напред! За пета поредна година това е желан и очакван празник за всички в нашия град“, каза кметът. Инж.Манолов благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи впрегнаха служителите на читалището, училищата, детските градини, на Общинския пазар, на предприятието „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството и др.


Сред официалните гости бяха културният аташе на Русия Павел Журавльов, народният представител Явор Божанков, кметове от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от областта.
Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти съпътстваха празничната програма през целия ден. И тази година бяха организирани атрактивните игри между представители на местната власт в страната.
Кметът на Община Сухиндол Пламен Чернев се справи най-бързо с отделянето на белтъци от жълтъци. В играта участваха още Кольо Домеников – зам.-кмет на Община Левски, Георги Бянов – зам.-кмет на Община Стражица и домакинът – инж.Емануил Манолов.
Във втората надпревара, където трябваше да се обелят най-много яйца спечели Ивета Кабакчиева – заместник областен управител. Съревноваваха се още Павел Журавльов – ръководител на РКИЦ , Явор Божанков – народен представител, Христо Узунов – началник ВиК Павликени.
В естетската дисциплина за аранжиране на поднос с яйца се включиха инж.Анастасия Вачева – зам.-кмет на Община Павликени, Венеция Иванова – „БМ лизинг“ и д-р Милко Янакиев – Българска агенция по “Безопасност на храните”. Петя Чолакова – нач. отдел “Образование” в Община Левски се оказа най-голям майстор в аранжировката.
Кулинарния конкурс на изделия, приготвени от яйца отново впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев.


Най-добро предястие с яйце според журито са създали в ПГАТ „Цанко Церковски“ с тяхната салата „Фантазия“. Първо място в категорията „Основно ястие“ отиде при екипа на магазин „Абсолют +“ с тяхното руло с прошуто и крема сирене. Маргарита Добрева от с.Мусина спечели приза за най-добър десерт за нейната пълнена торта – кошница. Ястията бяха подредени на маси близо до сцената и всеки можеше да ги разгледа.
Уникалното изложение на яйца от различни видове птици направиха от Зоокъта в Павликени. Кафез с 30 бели гълаба, които бяха пуснати на свобода също беше атракция за присъстващите. Мнозина си направиха и селфи с птиците нанду, които от десетина дни живеят в Зоокът Павликени.
През целия ден на основната сцена се изявяваха детски състави и местни самодейци.

снимки-Община Павликени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!