Последни Новини

Кулинарни изкушения, забавни игри и атрактивни награди раздадоха на Празника на яйцето в Павликени

Отслабване с азиатска диета
април 27, 2018
Лекари от болницата в Търново провеждат информационна кампания за донорството
април 30, 2018
Покажи всички

Кулинарни изкушения, забавни игри и атрактивни награди раздадоха на Празника на яйцето в Павликени

 

Над 4000 гости изядоха 4000 яйца

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Кулинарни изкушения, забавни игри и атрактивни награди привлякоха над 4000 гости от цялата страна в събота в Павликени по случай петото издание на традиционният Празник на яйцето.За проявата бяха осигурени 4000 яйца, а стойността на цялото събитие бе около 14 000 лева.


По време на фестивала трябваше да бъде даден отговор на екзистенциалния въпрос, който вълнува човечеството от векове – „Яйцето или кокошката?“. Това е и мотото на Празника на яйцето през този уиенд.
Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов откри общоградската проява, а отец Георги отслужи мобелен за здраве и берекет. Шатрите и сцената бяха разположени в градския парк „Кирил Ракаров“. Във връзка с мотото на фестивала бе разиграна томбола.


Тя даде възможност на участниците в нея да спечелят малки и по-големи награди. Талоните бяха в два цвята и всички бяха информирани, преди закупуването им, какво символизират. Единият цвят казва, че яйцето е първо, а другият твърди, че кокошката. Билетите бяха събрани в една урна и непосредствено преди раздаването на наградите, бяха преброени. Големите награди бяха смартфон и 48-инчов телевизор. Сред изненадите на празника бе и едномесечен ваучер за посещение на плувния басейн в града.


През целия ден градът бе огласян от музика. Звечаха песни, имаше танци, както и творчески работилници, кулинарни състезания и спортни игри, чиито регламент бе променен, за да бъдат те по-атрактивни. Майсторът готвачът Елена Божанова приготби стотици омлети като безплатна почерпка за гостите и жителите на града.


В рамките на празника имаше благотворителен базар, организиран от фондация „Майки за донорство“. В програмата бе включено и „селфи с щраус“, което малчуганите си правеха в зоокъта в Павликени, а най-интересните снимки бяха удостоени с награди. В телен кафез във формата на яйце пък бяха поставени 30 бели гълъба, които по време на кулминацията на празника полетяха в небето над града.


Представени бяха и занаяти, свързани с изработката на изделия от яйца. В обособени творчески ателиета малчугани изработваха къщички за птици, екобижута, ястия. Любителите на растениевъдството посадиха 140 цветя и 3 дръвчета. На сцената тропаха и пяха фолклорни състави от Павликени и близките села, както и певицата Гери-Никол. Водещ бе Ники Априлов, а председател на кулинарното жури за поредна година бе Иван Звездев. Много смях и добро настроени предизвика традиционната кметска надпревара за най-красиво нарязани яйца и атрактивно подредено плато.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!