Последни Новини

588 търновци дарили кръв за три месеца 

До древната столица на Албания Дуръс с „Кастело Травел”
април 26, 2018
Тринадесет мъже и жени усвояват военни умения в НВУ
април 27, 2018
Покажи всички

588 търновци дарили кръв за три месеца 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Кръводаряването, доброволно и безвъзмездно, е един от най-благородните актове на които е способен човек, а дареното спасява живот, твърди началникът на отделението по трансфузионна хематология в областната болница „Д-р Стефан Черкезов”  във Велико Търново д-р Марияна Витанова.
Лекарката вече 10 години ръководи успешно процесите по промоция на доброволното и безвъзмездно кръводаряване, набиране и задържане на кръводарители, както и обезпечаване нуждите от кръв и кръвни продукти на лечебниците в региона. Преследва една глобалната цел – самодостатъчност на кръвта, защото, съгласно препоръките на Съвета на Европа и като членка, страната ни сама трябва да покрива нуждите си от кръв и кръвни продукти. Така за първото тримесечие на 2018 г. отчетеният брой кръводарители е 588, срещу 543 за същия период на предходната 2017 г. Въпреки ръста безценната течна тъкан все не стига, защото всеки ден заради катастрофи, операции, раждания и множество различни по вид и степен заболявания, нуждата от кръв и кръвни продукти нараства. Ако прибавим бедствията от природно естество или поради човешка грешка и немарливост при аварии все се оказва, че кръводарителите са кът.
Затова целият екип на отделението, както и самото ръководство на областната болница не пропускат да отдадат дължимото уважение и признание на най-активните дарители и защитници на всеки 14 юни – Международният ден на безвъзмездното и доброволно кръводаряване.
2471 кръводарители за 2017 г. срещу 2360 кръводарителя за 2016 г. са вписани в отчетите на отделението, добило гражданственост с името „Кръв центъра” във Велико Търново. Годишен ръст бележи и цифрата на редовните кръводарители – 275 за първото тримесечие на 2018 г. спрямо 268 за същия период на 2017 г. – все хора дарили кръв поне веднъж в рамките на 2-годишен период. Точно към това се стреми екипът в отделението – двама лекари, четирима медицински лаборанти, шест медицински сестри и трима санитари.
“Редовните ни дарители са приели доброволното и безвъзмездно кръводаряване за своя лична кауза и знаят, че кръвта им спасява живот, но и биват безплатно профилактирани за ред болести, като СПИН, сифилис, хепатит В и С. Системното кръводаряване ги прави и по-красиви, като стимулира процесите на регенерация в организма, защото количеството на взетата кръв се самовъзстановява в организма до 24 ч., а качеството й до 3-4 седмици. Кръводаряването е инвазивна процедура, която обаче обновява кръвните клетки в организма и спомага баланса и производството на нови имунни клетки. Това повишава защитните сили в организма и поддържа добър имунен отговор”, подчертава д-р Витанова, за да разсее мита, че кръводаряването отслабва имунитета.
Друго излишно притеснение е страхът от зараза. Всички игли, сакове и контейнери, използвани по време на кръводаряването са стерилни и еднократни, затова няма риск за здравето на даряващия кръв. Взетата дарена кръв обикновено е 400 – 450 мл., събрана в специален сак за кръвовземане. Даряването включва няколко етапа, които биват стриктно контролирани, за да се гарантира безопасността на донора и за да се избегнат предотвратими нежелани реакции, категорична е специалистката по трансфузионна хематология с близо 30-годишен опит.
Нуждата от кръв и производните и кръвни продукти е непрестанна, затова доброволни и безвъзмездни кръводарители са необходими ежедневно. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, да не приемат медикаменти,  да са на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и имат право на 2 дни платен служебен отпуск.

снимка-МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!