Последни Новини

Тринадесет мъже и жени усвояват военни умения в НВУ

588 търновци дарили кръв за три месеца 
април 27, 2018
Чаша вода сутрин бори пролетната умора
април 27, 2018
Покажи всички

Тринадесет мъже и жени усвояват военни умения в НВУ

Фолклорна певица заменила бебешката количка с автомат “Калашников”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Седем  мъже и шест жени на различна възраст и с разнородни професии усвояват военни умения в Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Курсът на ентусиастите, които са възраст от 20 до 36 години, ще продължи месец. Началната военна подготовка на доброволците от София, Монтана, Враца, Варна, Добрич, Велико Търново, Бургас, Габрово, Благоевград, предвижда провеждане на занятия по строева, физическа, огнева и тактическа подготовка. Повечето от тях са категорични, че решили да сменят ежедневието си за тридесетина дни с емоционални преживявания на полигона, тъй като вярват, че всеки трябва да познава военната професия отблизо.

21-годишната Катерина Гърчева споделя, че от както се помни се занимава с музика и народно пеене.  В момента е отпуск по майчинство, но в последният месец решила да замени бебешката количка с автомат “Калашников“.
„По майчинство съм втора година. Военната професия е трудна за една жена, но мен ме влече. Първо се бях запалила по полицията, понеже баща ми е полицай, но после автоматите, униформите, взеха да ми харесват повече. В момента бебето ми е при моите родители и те ми помагат много “, сподели Гърчева.


През целия ден в петък курсистите бяха на полето и стреляха. По време на обучението по начална военна подготовка,  денят на доброволците започва с физзарядка и развод още с изгрева на слънцето и завършва с вечерна проверка, също както в казармата.
„След физическите упражнения сутринта сме все едно на училище . Тактически занятия, огнева подготовка. Стрелби на полигон.Завършил съм икономическа специалност. Казармата отпадна точно в годината, когато аз се дипломирах, минах на военна комисия и влязоха в сила новите правила“, споделя млад икономист.
Христина Стаматова е категорична, че всеки български гражданин трябва да има елементарни познания по военно изкуство. Да знае как да зареди автомата, дори да може да се движи в строева крачка.
В края на курса, доброволните войници ще положат военна клетва и ще могат да се запишат в  резерва на Българската армия.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!