Последни Новини

Палмовото масло води до масово обезлесяване, убива животните и ни разболява

Чаша вода сутрин бори пролетната умора
април 27, 2018
Отслабване с азиатска диета
април 27, 2018
Покажи всички

Палмовото масло води до масово обезлесяване, убива животните и ни разболява

 

Нов документален филм, наречен „Апетит за унищожение: Дневниците на палмовото масло” (Appetite for Destruction: Palm Oil Diaries) разказва за последствията от употребата на палмово масло. В него режисьорът Майкъл Дорган пътува по света, за да установи какво влияние оказва драматичното нарастване на производството на палмово масло върху страните, които го правят и по-конкретно влиянието на палмовото масло върху нас – хората, които го консумираме всеки ден.

Добре документирано е, че конфликтното производството на палмово масло застрашава човешките права, горите и климата. Големият въпрос, който остава, е: защо го има в 50% от храните в супермаркетите? И какво влияние оказва върху тези, които го ядат всеки ден? Изобщо полезно ли е палмовото масло за нас?

На увеличеното производство и употреба на палмово масло на световно ниво се дължат до голяма степен здравословните проблеми на западните държави. След като вече има повече налична информация за ефектите на някои типове мазнини върху здравето, производителите потърсиха заместители на животинските мазнини, които са с високо съдържание на холестерол и частично хидрогенираните масла, които са богати на трансмазнини. В последните години, за които има налични данни, вносът в САЩ се е увеличил значително с 352% между 2002 и 2012 година. Палмовото масло, което сега е най-разпространеното растително масло в света, е широко използвано като заместител на масла, съдържащи трансмазнини.

Забраната на администрацията на САЩ по храните и лекарствата (FDA) на трансмазнините увеличи търсенето на палмово масло. Но дали то е добра алтернатива за човешкото здраве и околната среда?

През юни 2015г. FDA оповести забраната за употреба на частично хидрогенирани масла – главните хранителни източници на изкуствени трансмазнини – след като установи, че не са безопасни за употреба в храната. От тогава тази забрана доведе до изключително негативни и нежелани последствия върху световното търсене на палмово масло. Заплахата за околната среда и здравето в резултат на замяната на трансмазнините с палмово масло не спира да се усеща в годините след забраната на FDA, но сега има нови сериозни доказателства, които да подействат като „пробуждане“.

„Апетитът за унищожение“ разкрива някои много тревожни нови доказателства, свързващи палмовото масло с главните здравословни проблеми.

Нови данни показват, че употребата на палмово масло застрашава здравето на хората.

Заснемането на филма „Апетитът за унищожение“ предизвиква режисьора Майкъл Дорган да участва в нов експеримент, провеждан от група шведски учени, в който те сравняват яденето всеки ден на мъфини с голямо количество палмово масло с такива със същото количество слънчогледово олио. Въздействието върху човешкото здраве е учудващо.

Във филма Майкъл има здравословните 4,6% телесни мазнини, когато започва експеримента. Само няколко седмици по-късно, след като консумира палмово масло всеки ден, телесните му мазнини се повишават на 7,4 %(почти двойно) и добавят 2 килограма мазнини към тялото му, като резултатът е загуба на 1 кг мускулна маса.

Напускайки Швеция и пътувайки обратно към Ню Йорк, Майкъл посещава специалист по холестерола на име д-р Линда Майн. След кръвните изследвания д-р Майн установява, че нивото на общия му холестерол (включително HDL и триглицериди) се е покачило по време на експеримента.

Във филма д-р Майн му казва: „Повишените мазнини в кръвта и холестеролът са ключов рисков фактор за коронарна болест на сърцето, която е най-големият убиец по света в днешно време. Палмовото масло е една от основните наситени мазнини, за които знаем, че повишава холестерола в кръвта и е скрита в много от пакетираните храни. Ние не може да разберем, че я има там, освен ако не сме истински специалисти в четенето на етикетите на храните“.

И така, какво значат тези промени за здравето на Майкъл? Учените установили, че ако беше продължил да консумира палмово масло по същия начин, той щеше да се изложи на риск от развитие на метаболитно, сърдечносъдово или чернодробно заболяване. Палмовото масло е увеличило количеството на мазнините около черния му дроб и в частност в корема му, както и общото количество на телесните мазнини.Според учените консумацията на слънчогледово олио може частично да предотврати рисковете от тези заболявания.

С това ново изследване, както и с други такива, се доказа, че палмовото масло и червеното месо са може би две от най-важните причини за здравословните проблеми в Америка. И не е само това. Тези два продукта имат най-голямо влияние върху климата и тропическите гори.

Здравните експерти установиха, че палмовото масло НЕ е полезно за здравето на човека.

Последният експеримент на шведските учени потвърждава откритията и на други водещи здравни институции като Световната здравна организация, Националният институт за диабета и храносмилателните и бъбречни заболявания и Институтът за селскостопански изследвания.

През 2004г. д-р Уейл също се присъедини към водещите здравни експерти.

Тяхното заключение:

Палмовото масло може да бъде добър заместител на транс мазнините, защото остава в твърдо състояние при стайна температура без хидрогениране, но изобщо не е по-здравословната алтернатива. През 2009г. изследване на „Agricultural Research Service” установи, че палмовото масло не е добър заместител на транс мазнините, защото консумацията и на двата типа мазнини води до сходни резултати – запушване на артериите от т. нар „лош“ холестерол и протеин (аполипопротеин В), който го разнася чрез кръвния поток.

Червеното палмово масло е по-малко рафинирано от обикновеното или от маслото от палмови ядки и съдържа някои микроелементи – и по-специално Витамин Е, Витамин А и каротиноиди (които му придават този цвят). Но ако искате да получите тези специфични хранителни вещества, палмовото масло не е най-добрият избор, защото има високо съдържание на наситени мазнини. Ако искате да си набавите повече Витамин Е, А и каротиноиди, по-добре яжте плодове, зеленчуци, семена и ядки.

Тогава защо палмовото масло се съдържа в „здравословните хранителни продукти“, след като не е полезно?

Ако здравните експерти са съгласни, че палмовото масло не е добро за нашето здраве и че мазнината, която Майкъл и другите участници във филмовия експеримент са поели от консумацията на палмово масло се е натрупала в опасни места в тялото – например около черния дроб и жизнено важни органи – и че може да доведе до коронарна болест на сърцето (която е най-големият убиец по света днес), защо то е толкова често срещана съставка в „здравословните хранителни“ продукти.

Повечето ревностни защитници на палмовото масло твърдят, че то е напълно здравословно. Например малайзийският съвет за палмово масло, който казва, че то е сравнимо със зехтина по ефектите си върху холестерола в кръвта.

Или американско радио-телевизионно интервю с д-р Оз, който каза в ефир на милион зрители да „дадат шанс на палмовото масло заради неговите несравними хранителни качества“. Той стига толкова далече, че го нарича „чудното масло“. Какво друго общо имат те, освен че защитават производството на палмово масло? Те са единствените, които наистина вярват, че то е здравословно.

Решението: Променете хранителната система с RAN

„Здравното измиване“ не е нищо ново в хранителния бизнес. След като потребителите стават по-информирани за негативните ефекти, които има нашата хранителна система върху здравето на хората и на планетата, те се отдалечават от опакованите, преработените храни и газираните напитки. Компаниите за бързо хранене са напълно наясно с това. Всъщност най-голямата заплаха за тях е нововъзникващата здравна тенденция, която ги притиска към дъното. Мениджъри като например Ал Кери на Пепси, които отразяват нарастващата здравна тенденция, казват че това означава, че компаниите трябва да правят нововъведения и да разширяват дейността си на нови пазари, иначе рискуват да загубят значителна част от бизнеса си.

Както може да се види във филма „Апетит за унищожение“ на Майкъл Дорган и предвид разрушаването на околната среда, причинено от производството на палмово масло, то не е полезно нито за тялото ни, нито за планетата. За да променим нашата хранителна система, трябва да променим индустрията за палмово масло. Присъединете се към кампанията на RAN, за да изискате от най-големите в световен мащаб компании да скъсат връзката между продуктите, които продават и обезлесяването, промяната на климата, нарушаването на правата на човека и изчезването на видове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!