Последни Новини

Над 4000 гости посреща Павликени на Празника на яйцето

Представят в Павликени постиженията на България за 10-годишното и членство в ЕС 
април 26, 2018
До древната столица на Албания Дуръс с „Кастело Травел”
април 26, 2018
Покажи всички

Над 4000 гости посреща Павликени на Празника на яйцето

За забавните игри и кулинарни изкушения са осигурени 4000 яйца

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Над 4000 гости от цялата страна ще посрещне Павликени по време на петото издание на традиционният Празник на яйцето в събота.За проявата са осигурени са 4000 яйца, а стойността на цялото събитие е около 14 000 лева.
По време на фестивала ще бъде даден отговор на екзистенциалния въпрос, който вълнува човечеството от векове – „Яйцето или кокошката?“. Това е и мотото на Празника на яйцето през този уиенд.
Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов обяви още, че от миналата година събитието се провежда в градския парк „Кирил Ракаров“. Във връзка с мотото на фестивала ще бъде разиграна томбола.
„Тя едновременно ще даде възможност на участниците в нея да спечелят малки и по-големи награди, но освен това талоните ще са в два цвята и всички ще бъдат информирани, преди закупуването им, какво символизират. Единият цвят ще казва, че яйцето е първо, а другият, че кокошката. Билетите ще бъдат събрани в една урна и непосредствено преди раздаването на наградите, ще бъдат преброени и така ще дадем отговор на въпроса „Яйцето или кокошката е първо?“. Големите награди ще са смартфон и 48-инчов телевизор. Сред наградите на празника е и едномесечен ваучер за посещение на плувния басейн в града”, обясни регламента инж. Манолов.
И през настоящата година ще се запазят характерните акценти за празника. Ще има много песни, танци, творчески работилници, кулинарни състезания и спортни игри, чиито регламент е променен, за да бъдат те по-атрактивни. Ще бъдат приготвени и стотици омлети от майстор-готвачът Елена Божанова, които ще са безплатна почерпка за гостите и жителите на града. В рамките на празника ще има и благотворителен базар, организиран от фондация „Майки за донорство“. В програмата е включено и „селфи с щраус“, което ще се прави в зоокъта в Павликени, а най-интересните снимки ще получат награди. В телен кафез във формата на яйце ще бъдат затворени 30 бели гълъба, които по време на кулминацията на празника ще полетят в небето над града. Ще бъдат представени и занаяти, свързани с яйца, както и други традиционни за региона занаяти. В обособени творчески ателиета малчугани ще изработват къщички за птици, екобижута, ястия, както и ще посадят 140 цветя и 3 дръвчета. На сцената ще се изявят фолклорни състави от Павликени и близките села, както и певицата Гери-Никол. Водещ ще е Ники Априлов, а председател на кулинарното жури ще е Иван Звездев. За пореден път ще бъде организирана кметска надпревара за най-красиво нарязани яйца и атрактивно подредено плато.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!