Последни Новини

Унгария начело на Вишеградската четворка взе награда за „Оригинално представяне“ на туристическа борса

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени
април 24, 2018
Осем абитуриенти от Павликени получиха подкрепа за бала от местния бизнес
април 24, 2018
Покажи всички

Унгария начело на Вишеградската четворка взе награда за „Оригинално представяне“ на туристическа борса

 

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

XV-то издание на международното изложение „Културен туризъм“ се проведе от 19 до 21 април, което е първият специализиран форум за популяризиране на културния туризъм и неговото значение за България като туристическа дестинация. За поредна година държавни и неправителствени организации, общини и музеи, научните среди, бизнесът и представители на дипломатически мисии представят във Велико Търново своята дейност, добри практики и събития, които формират визии за този вид туризъм.
Тази година една от изненадите сред изложителите представляваше колоритният щанд на Вишеградската четворка – V4 (Унгария, Полша, Словакия и Чехия), който видимо будеше интерес и привличаше любопитните погледи на гостите на изложението със своите внушителни фототапети разположени на 16 квадратни метра площ, показващи забележителностите, символите на столиците от Вишеградската четворка – Будапеща, Братислава, Варшава и Прага. Част от спиращите пред щанда споделяха своите преживявания и впечатления от своите вече осъществени посещения, а други споделяха, че с удоволствие ще посетят страните от Централна Европа, разглеждайки екскурзиите предлагани на място от партньорската туристическа агенция Крис Еър ООД.
Представителите на посолството на Унгария и Унгарския културен институт в София предлагаха на посетителите хапки унгарски колбаси, унгарска ракия и прочутото токайско вино, любимото питие на Бетовен, Луи XIV и Петър I. Унгарците възпяват и в националния си химн десертното си вино: „правим нектар, извлечен от лозите на Токай”. Луи XIV отпивайки за първи път глътка от кехлибарения еликсир възкликва: „Вино за Кралете, Кралят на Вината”.


На туристическото изложението Унгария представи и своите унгарски уникати, така нар. „Хунгарикуми“, част от които бях показани и представени на щанда. В момента те са 70 на брой като непрекъснато се увеличават. Защитени са със специален закон. „Хунгарикумите“ могат да пренесат всеки посетител жаден за приключения в света на културата, спорта, науката и гастрономията. Неразделна част от визитката на дунавската страна са още унгарската Пуста, Националния природен парк Хортобадь, известното кубче Рубик, брилянтните умове на Янош Нойман, пионер на съвременния цифров компютър и прилагането на теория на операторите към квантовата механика, сестрите Полгар, гении в шаха и много други. Част от по-възрастните посетители на изложението виждайки снимката от корицата на биографичната книга на Ференц Пушкаш (един от най-известните футболисти на всички време, завършил кариерата си в Реал Мадрид), си припомниха с умиление и радост своите младини и величието на унгарския футболист.
По покана на Унгарския културен институт в Търново гостуваха танцьорите от фолклорния ансамбъл за унгарски народни танци към Младежкия и културен център „Хирьош Агора“ гр. Кечкемет, които в дните на изложението представиха унгарската култура под формата на народни ритми и танци, забавлявахапубликата и се превърнаха в любимците на събитието. Вишеградското участие на изложението начело с Унгария бе отличено с наградата “Оригинално представяне” и бе връчена от Борислав Йорданов управител на Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” във Велико Търново на Тамаш Будаи първи секретар, търговски аташе на посолството на Унгария в София, Ласло Лукач ръководител на танцовия състав от Кечкемет и Десислава Симеонова управител на Крис Еър ООД.
Тридневната програма бе наситена с много музика, песни и танци. Освен това се проведоха тематични кръгли маси, изложение на книги за култура и туризъм.
Във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ Н. Пр. Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария изнесе публична лекция пред студенти и преподаватели по покана на студентите от Дипломатическия клуб „Имхотеп“, а темата на лекцията бе „Сътрудничеството на страните от Вишеградската група, добрите практики на Унгария в областта на дипломацията и търговията, унгаро-българските търговски отношения“. След лекцията на посланика в дискусията се включиха и г-жа Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт и съветник по културните въпроси към посолството на Унгария в София, както и Шаролта Папаи Мадярне, гост-лектор по унгарски език в Шуменския университет. Г-жа Дьорди Димитров говори по въпросите на културната дипломация и дейността на Унгарския културен институт, в частност културното сътрудничество на страните от Вишеградската група в България, а г-жа Шаролта Папаи Мадярне за начините на обучение в учебните заведения в Унгария и за възможностите за реализация на българския трудов пазар с унгарски език.
Н. Пр. Текла Харангозо беше удостоена със званието „Почетен член“ на Дипломатическия клуб „Имхотеп“.
Присъствието на дипломатическата мисия в подобни културно информационни форуми не е случаен. Трябва да припомним, че връзките между двете страни и добрите им отношение датират още в далечното минало. Градинари от района на Търново тръгват на гурбет из Централна Европа още през 18 в. Пренесените знания на българските градинари се доразвиват, изучават и прилагат и в унгарското земеделие на страната. Патладжанът и техниката за напояване са само скромните примери, които са пренесени и стават част от унгарската аграрна култура. Градинарите играят важна роля до ден днешен в укрепване и утвърждаване на връзките между двата народа. По инициативата на техен представител в унгарския парламент, в лицето на Симеон Варга, през месец септември 2016 година парламентите на двете страниприемат единодушно 19 октомври- денят на Св. Иван Рилски- за Ден на българо-унгарското приятелство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!