Последни Новини

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Д-р Хараламби Бенов,началник на отделението по кардиология в областната болница във Велико Търново: Високото кръвно налягане в над 90 % от случаите е наследствено заболяване
април 24, 2018
Унгария начело на Вишеградската четворка взе награда за „Оригинално представяне“ на туристическа борса
април 24, 2018
Покажи всички

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Известната балерина, актриса, поетеса и жураналистка Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си “А душата знае“ в Павликени. С „Добре дошла на нашата снаха“ бе посрещната от местната публика гостенката.
„…А душата знае” на Анна Мария Петрова-Гюзелева – творец с много лица е сплав между лириката на поетесата и картините на любимия мъж в живота й. По думите й изданието е в памет на съпруга ѝ – световноизвестния оперен певец и художник и е обогатено с негови картини, предоставени от Фондация „Никола Гюзелев”.
Поздравления към Анна Мария Петрова-Гюзелева поднесе кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Той разказа как чрез общи приятели е успял да гостува в дома на семейство Гюзелеви и да връчи плакетът за почетен гражданин на Павликени на Никола Гюзелев. „Беше много вълнуващо. В думите на г-н Гюзелев нямаше обида към Павликени, както се говореше от много години. Мисля, че донякъде успяхме да отсрамим павликенчани с именуването на Летния театър, който векове вече ще носи името на Никола Гюзелев“, каза кметът. Инж. Манолов сподели личните си впечатления от срещата с Маестрото и заяви, че искрено се надява със съдействието на Анна Мария Гюзелева Летният театър да се изпълни със съдържание, като всяко лято се представя оперен концерт за жителите и гостите на Павликени.
„Наистина сърцето му беше сгряно от тази постъпка“, сподели инж. Манолов и разказа как са планирали посещение на оперния бас в родния му град – литературна вечер, където Никола Гюзелев да представи рисунките си в по-тесен кръг. За жалост прекрасната идея не се реализира. Инж. Манолов и Анна Мария направиха уговорката през 2019 г. да се реализира изложба в памет на незабравимия Маестро, когато се навършват 5 години от неговата кончина.
По време на срещата стана ясно, че следващата година ще е готов нов документален филм за оперния певец. Кадри от Павликени ще бъдат включени в лентата, като ще бъдат осигурени срещи с живи съученици и приятели на оперения певец, които да разкажат истории „от извора“ за Никола Гюзелев.
Над час поетесата отговаря на въпроси от публиката. Анна Мария Петрова-Гюзелева сподели, че е започнала да пише, защото почувствала необходимост да излее своята душа. Тя не скрива, че живее между два града, между две държави, години наред. Съдбата и отрежда едно нескончаемо „пътуване“ между София и Рим – България и Италия. Тя винаги остава свързана с корените си и все повече се връща към тях. По думите й в последните години се свърза все по-силно с Павликени и „неговите хубави хора“.
По време на литературната среща много от почитателите на Анна Мария Петрова-Гюзелева отправиха своите въпроси към гостенката. Директорът на Исторически музей – Павликени Нели Цонева отправи покана в музея да се обособи кът на Никола Гюзелев, в който да се покаже неговата връзка с Павликени, корените му и израстването му като певец и художник.
На друг от въпросите, за силата на страданието при писането на лирика, Гюзелева сподели, че в нейното творчество тази стилистика не преобладава. „Да сме смирени и да откриваме истинските неща в живота. В днешно време е доста трудно, то често едва се вижда, трябва специално да го търсим“, отбеляза поетесата.
Голяма част от присъстващите на литературната среща запазиха спомена от нея със снимки и автографи на представената книга.

снимка-Община Павликени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!