Последни Новини

Прочутата габровска сокайна шевица“ влиза в каталог

Журналистът  Мирослав Дечев издаде книга “10 години Телевизия”
април 18, 2018
Самар за камила от Моамар Кадафи и кана от Едуард Шеварднадзе на Туристическата борса в Търново
април 19, 2018
Покажи всички

Прочутата габровска сокайна шевица“ влиза в каталог

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Регионалният исторически музей в Габрово спечели проект по Програма Култура на Община Габрово на обща стойност 14 016 лева, от които 6016 лева собствен принос. Това съобщиха от културната институция.
Целта на проекта е създаване на печатно издание-каталог „Габровски сокайни шевици“ с културни ценности от фондовете на Регионален исторически музей – Габрово, ЕМО „Етър”, МАИР „Боженци“ и експонирането на колекциите в изложба. По този начин ще се социализират непознати за широката общественост и научната общност движими културни ценности, които са еталонни за културното минало на Габрово. За първи път ще бъде представен пълноцветен двуезичен каталог на колекциите габровски сокайни шевици, съхранявани в местните културни институти. Създаденият културен продукт ще бъде използван за популяризиране на културното наследство на Габрово в страната и чужбина.
Каталогът „Габровската сокайна шевица“ ще бъде първото в Габровска област професионално справочно издание и ще служи като основа за следващи проучвания в областта на традиционните габровски шевици и тъкани.
Проектът ще се осъществява в партньорство с ЕМО „Етър” и МАИР „Боженци“.

снимка-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!