Последни Новини

Международният фестивал 6Fest превръща Габрово в Столица на уличните изкуства

Българо-австрийски екип извърши уникална операция на бедрен тумор  в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“
април 18, 2018
Журналистът  Мирослав Дечев издаде книга “10 години Телевизия”
април 18, 2018
Покажи всички

Международният фестивал 6Fest превръща Габрово в Столица на уличните изкуства

Атрактивната проява е за втора поредна година

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Международният фестивал за улични изкуства 6Fest ще привлече стотици посетители  на 18, 19 и 20 май в Габрово. За втора поредна година амбицията на фестивала е да превърне Столицата на хумора Габрово в Столица на уличните изкуства.
Артисти от България и чужбина ще представят циркови представления, светлинен карнавален парад, марионетно шоу, опасни каскади и други. Международният фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest отново ще се проведе паралелно с традиционния Карнавал на Габрово.
Повечето от събитията на 18 и 19 май ще бъдат в централната градска част – пешеходната улица „Радецка“ и градската градина, известна като Градинката с мечето.


От Унгария пристига групата за съвременен цирк „Firebirds“, участвала в големи фестивали като Sziget festival в Будапеща и Burning Man festival в САЩ. На 6Fest в Габрово унгарците ще гостуват с шоуто на кокили „Stilt Walkers“ и цирковото шоу “Steam On” – носител на награда от Kremnice Gagy Festival.
Георги Гъделев и Театрална компания „Соулмейд“ ще зарадват габровци и гостите на града с марионетното шоу „Кабаре на конци“.
Една от най-успешните съвременни циркови формации в България „Цирк де ла Люлин“ идват с гост артиста от Венецуела Диего Контрерас. Техничният акробат се занимава с цирк от 15-годишна възраст. В представленията си Диего използва въздушни воали, трапец, обръч, летящ трапец, китайски пилон и още много.
За първи път се организира безплатен тур по маршрут в центъра на Габрово, разкриващ пред желаещите тайните истории, места и събития на Габрово.


За първи път  ще бъде представено „Предизвикателството на смъртта на Худини“. Уникалната каскада от летящ балон ще бъде изпълнена от Българския Худини – габровският илюзионист Йордан Белев от „Куик Хендс Проджект“.  Невижданата каскада ще се случи на стадион „Априлов“ в Габрово на 19 май.
Кулминацията на 6Fest 2018 ще бъде светлинен карнавален парад на Театър на огъня и сенките “Fireter”. Закриващото фестивално събитие е на 20 май вечерта на централния площад „Възраждане“ в Габрово. По бул. „Априлов“ ще премине голяма светеща инсталация, задвижвана от артисти с  карнавални костюми на кокили. Парадът ще завърши с огнено шоу и фойерверки.
„Габрово има близо 200-годишна традиция в уличните изкуства. Това е уникално явление за България. Още преди Освобождението във възрожденско Габрово се провежда народен празник с увеселителен характер, наречен „Олелийня“. В началото на ХХ век Олелийнята се трансформира в карнавално (маскарадно) шествие. От 60-те години на ХХ век карнавалът в Габрово оформя и познатия ни съвременен облик. В ХХІ век Габрово може да е съвременна фестивална и карнавална дестинация, нашата цел е 6Fest да се превърне в традиция“ – споделя фестивалният директор и създател на 6Fest Момчил Цонев.


Освен организатор на Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest Момчил Цонев от 10 години се занимава с културни и арт проекти в Габрово. Създател е на първата онлайн енциклопедия за Габрово Gabrovowiki от 2013 г., по модела на световната енциклопедия Уикипедия. През 2014 г. създава най-популярния и до момента туристически клип за Габрово „Щастливо Габрово / Happy Gabrovo“. През 2015 г. пуска първата компютърна игра за Габрово Gabroville. Автор е на 4 книги за Габрово – „Имало едно време в Габрово”, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (трите в съавторство с историка Даниела Цонева) и „Снежно Габрово за деца”.


Всички събития от Международния фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest са с вход свободен. Организатори са сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ и Момчил Цонев. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2018.

Снимки-Община Габрово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!