Последни Новини

Жители от Североизточна България масово купуват имоти във Велико Търново

Стажант на фирма „Грейко“ стана най-добър млад заварчик в страната
април 16, 2018
1300 ученици от страната ще наблюдават военни демонстрации в НВУ
април 17, 2018
Покажи всички

Жители от Североизточна България масово купуват имоти във Велико Търново

Над 1200 апартамента ново строителство пускат за продан в старата столица

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Пазарът на недвижими имоти във Великотърновска област е активен. След застоя в строителството, този бранш в региона започна да се съживява и бележи подем от 2015 година насам. Това обобщава Тодор Тодоров, управител на „Болкан Естейт” ООД във Велико Търново.

 

Като експерт и познавач на пазара с недвижимо имущество той уточнява, че в момента най-голямо е търсенето на градски жилища с цел инвестиция. Тодоров определя профила на купувачите като предимно емигранти и хора, които имат събрани пари и искат да инвестират в имот и да печелят от наеми.

Собствениците изчисляват, че едно такова вложение ще им носи 5 % доходност на годишна база в сравнение с лихвите на депозитите в банка, които са под 1 %”, коментира Тодор Тодоров.

 

Опитният брокер споделя, че купувачите са предимно млади семейства, които скоро са се задомили и си търсят собствено жилище, хора в активна възраст, чиито фамилии са се увеличили и искат по-голям дом, както и специалисти, които идват от други градове, за да работят във Велико Търново. Тази тенденция е изключително осезаема напоследък, а старата столица се превръща в притегателен център и предпочитан град за живеене и професионална реализация. В болярския град идват лекари, инженери, университетски преподаватели. Напоследък се наблюдава и вълна от преселници от Североизточна България. Жители от Търговище, Омуртаг, Силистра, Шумен, Свищов купуват имоти, както за да се установят във Велико Търново, така и за децата си, които са приети да учат в средни и висши учебни заведения.

До реални сделки с имоти се стига и защото в момента има много добри условия за ипотечни кредити, които са от порядъка на 3-3,2-3,5 % като лихвата е със 100 % по-ниска от миналата година. Хората разбират, че е по-изгодно да си купят имот, отколкото да живеят на квартира. Наемът излиза около 500 лева месечно, докато изплащането на банковия заем е средно около 440-500 лева”, подчертава Тодоров.

 

Той уточнява, че по време на застоя в строителството, атрактивните апартаменти са били изкупени и до скоро е имало дефицит на добри оферти.

Купувачите търсят сигурността поне на Акт 14. В момента във Велико Търново се строят жилища с над 100 000 кв.м. разгърната застроена площ, което означава, че има около 1200 апартамента на различен етап на изграждане. Градежи вдигат около 5-6 утвърдени строителни фирми, които са на пазара от около 20 години”, информира Тодоров.

Цените на апартаментите с една спалня с площ от 60-70 кв.м.в централната част на Велико Тръново струват от порядъка на 38 000-40 000 евро. Завършените и мебелирани жилища са по над 50 000 евро. Домове с две спални на ниво замаска и шпакловка вървят по около 50 000 евро. Цените на ново строителство се движат между 450 и 500 евро за кв.м., а на напълно завършените и мебелирани имоти стойността е около 600-700 евро на кв.м.

По-слабо е търсенето на бизнес имоти. Но прави впечатление, че напоследък хора в активна възраст с добри доходи, купуват имоти по селата, които да ползват като втори дом. Предпочитат къщи в селища до 15-20 километра от старата столица, които са с добра комуникация и инфраструктура. Някои купуват парцели и вдигат нови къщи, а други купуват имоти за по 10 000-20 000 лева и ги реновират.

За стойността на тези имоти обаче локацията е от изключително значение. Една разкошна къща с двор, гараж в село Куцина, Община Полски Тръмбеш едва беше продадена за 14 000 лева, докато ако беше в еленския Балкан или в някое от селата на около 3-5 километра от Велико Търново, цената и би била два-три пъти по-висока”, казва Тодор Тодоров.

Интересът от чужденци към имоти в региона е слаб. Има запитване предимно от британци, които обаче разполагат с малък бюджет. Неотдавна обаче в китното дряновско селце Кантраджии се заселили австралийци с две деца на 14 и 16 години.

Засилено строителство на хотели има в архитектурния резерват Арбанаси, който е на 3 км от Велико Търново. Това се обуславя от интереса на туристи към селището, което се слави с исторически забележителности, средновековни църкви и манастири, атрактивни заведения.

Какво ще се случи на пазара с имоти, зависи от участниците в сделките. Ако продавачите на имоти се вслушват в съветите на брокерите, до 3 месеца се стига до продажба”, напомня Тодор Тодоров.

 

Според статистиката:

 

Общините в областта издали разрешителни за строеж на 87 сгради в края на 2017

Разрешителни за строеж на 32 жилищни сгради с 86 жилища, както и на 35 други сгради са издадени през четвъртото тримесечие на 2017 г от общинските администрации във Великотърновска област.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни постройки намаляват с 11.1%, броят на домовете в тях – с 40.7%, а разгънатата им застроена площ е по-малко с 32.5%. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро в старата столица.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. в региона е стартирал градежът на 14 жилищни сгради с 15 жилища в тях и с 2299 кв. м. обща застроена площ, и на 10 други сгради с 6107 кв. м. РЗП. Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите жилищни сгради намалява с 53.3%, жилищата в тях – със 75.8%, а общата им застроена площ – със 76.2%. Броят на започнатите други сгради също бележи спад с 61.5%, а тяхната РЗП – с 54.7%.

Снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!