Последни Новини

Творби на художника Христо Панев притежават Владимир Путин и „Бурж Халифа“ в Дубай 

Стопанската академия в Свищов с благотворителна кампания за дом в Павликени
април 10, 2018
Ученици  представиха менюто от последната вечеря на „Титаник“
април 16, 2018
Покажи всички

Творби на художника Христо Панев притежават Владимир Путин и „Бурж Халифа“ в Дубай 

Творецът е номиниран за държавен орден „Св.Св.Кирил и Методий“ за цялостно творчество

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Именитият художник Христо Панев от Велико Търново  е номиниран за удостояване с държавен орден „Св.Св.Кирил и Методий“  за особени заслуги към българската култура. Предложението да му бъде присъдено високото отличие е на Инициативен комитет от творци и общественици.
„Христо Панев е утвърден автор в съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства“, се казва в мотивираното предложение до премиера Бойко Борисов и до министъра на културата Боил Банов.
Сред най-големите заслуги на Христо Панев е, че в продължение на 20 години с брат си Панчо Панев, който вече е покойник, са превърнали родното си село Крепост в Хасковска област в галерия на открито. Обществените сгради са украсени с общо 48 монументални пана в техника сграфито и сухо фреско. До една творбите са предоставени безвъзмездно от братята Паневи на селището за идните поколения. Дарението е на стойност над 500 000 лева, а внушителните изображения са превърнали Крепост в туристическа забележителност.


„Горд съм с творбите, които оставихме с брат ми на село Крепост. Пано краси фасадата на читалището, а композицията представя плодородието, цялостната културна и самодейна дейност, която кипи там“, разказва Христо Панев.
Художникът разработил проект за фасадната украса и на здравната служба, а композицята обединява изображение на червен кръст, символика от око, слънце и вписан Икар.


Малко след това Паневи решили да изографисат и училището. На школската сграда са изрисувани две сцени. Изображението включва възрожденски мотиви, сцена „Напред науката е слънце“ с учителка и ученици, които носят в ръце предмети, характерни за отделни професии. В центъра пък се вижда момче, което държи футболна топка с номер 8.


„Интересното е, че нито едно пано до днес не е повредено. Докато правех изображенията, учениците се прехласваха по творческия процес и дори забравяха да влязат в час. Постепенно изписахме цялото училище. Сега там могат да се видят общо 7 пана на различни теми. Едното е свързано с основаването на българската държава, пано с братята Кирил и Методий, 7-метрова композиция с Христо Ботев и строфи от стихотворението му „Пристанала“, а във фоаето на учебното заведение пък има творба на спортна тематика“, споделя с вълнение Христо Панев.
Нарисувал е пана и върху оградата на църквата в Крепост. Докато изработвал творбите си, местните жители се спирали, съзерцавали и като деца се радвали на произведенията на изкуството.


„Няма по-голяма награда от благодарността на хората. Докато правех паната, млади и стари ми носеха храна, напитки. Един човек толкова се радваше, че дори опече агне и направи всеобщо веселие. Така  през 2012 година с брат ми станахме почетни граждани на Димитровград“, връща се назад в годините Панев.
Монументално изкуство създадено от неговите ръце радва очите от емблематични сгради в градчетата Килифарево, Долна Оряховица, в горнооряховското село Драганово.
Христо Панев е завършил „Графика“ и е възпитаник на доц.Иван Маринов. През последните 30 години се е отдал предимно на живописта. Няма тема, която да не е разработил. В творчеството му има серия библейски сюжети, сцени от гръцката митология. В платната си е претворил темата за любовта, майчинството.
Христо Панев има десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негови картини са показвани в Германия, Швейцария, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Италия, Турция, Румъния, Великобритания. Дълъг е списъкът на престижните отличия, с които е удостоен за творчеството си. Носител е на златни медали от международни салони за иновация в София, Питсбърг, САЩ, Кипър и на сребърен медал от Казабланка. Носител е и на наградата „Велико Търново“ за 2006 година. През 2011 г става действителен член на Международната академия за изкуство към UNESKO “Нова ера“. Негови произведения са участвали в международна изложба в Москва, в изложбата „Многоликая Русия“ в град Казан през 2012 г. Година по-късно е награден с медал „Художник на новия век“ в номинацията „Художник на годината“ от Световната академия на изкуствата „Нова ера“ в град Истанбул, Турция. Призът е за принос в развитието на съвременното европейско изкуство. През 2013 г с решение на Руската художествена академия в Москва, Панев получава медал „1500 години от създаването на Руската Република“. Същата година е награден за съвременен портрет в номинацията „Вдъхновяваща творба“ в Третата международна художествена изложба в Габала, Азърбайджан. Малко след това е приет за почетен член на Руската Държавна Академия по изкуствата с президент Зураб Церетели в Москва.
Творби на Христо Панев се намират в Националната художествена изложба в София, в почти всички окръжни галерии в България, както и в много частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония, Мексико, Турция, Гърция и др.  Платна на 75-годишния Панев красят и най-високата сграда в света „Бурж Халифа“ в Дубай. Негови произведения е имал Тодор Живков. Президентът на Русия Владимир Путин притежава картината му „Българка“.
Изобразителното изкуство обаче не е единственото, за което Христо Панев има талант. На 55-годишнината си е издал стихосбирка с 55 стихотворения и 55 рисунки като илюстрации към тях.
„Преди това никога не бях писал стихове. Нещо неочаквано се отключи у мен и за 7-8 месеца сътворих 80 стихотворения. Писах ги с лекота, събуждах се нощем около 3 часа и като че ли някой ми диктуваше строфите. Първите стихове бяха еротични. След като издадох стихосбирката обаче поетичната муза ме изостави“, смее се Христо Панев.
Във Велико Търново той е познат и като художникът танцьор. От 7 клас тропал хора в танцов състав, като студент играл в състав „Победа“ в старата столица, а в казармата бил дори ръководител на танцова формация.
„Без малко танците да станат моя професия. Бях решил да се запиша в хореографско училище в София, но се оказа, че съм закъснял с един ден и приемът е приключил. Този факт тласна живота ми в друга посока.  И днес като чуя музика и сърцето ми заиграва, а краката сами ме понасят“, доверява Панев.
Той не крие, че другата му голяма страст е колоезденето. Като деветокласник участвал в тристранно състезание с мъже и го спечелил, а като награда получил радиопарат „Пионер“.
От дълги години Панев живее и твори във Велико Търново. Съпругата му Иваничка Панева и синът му Габриел също са художници. Тримата имат семейна галерия на улицата на занаятите по-известна като Самоводската чаршия в старопрестолния град.
Тримата се изявяват в различни стилове.
„Съпругата ми рисува предимно пейзажи и натюрморти. Напоследък създаде серия „Българка“. Габриел пък е най-модерният от трима ни. Картините му са наситени с богата символика-старобългарска, масонска. Включва и загатнати фигури и образи. Моите платна пък са между фигуративната и абстрактната структура и изобилстват от фигури“, изтъква даровитият художник.
Христо Панев уточнява, че за него една картина е завършена ако прецени, че няма какво да се допълни или махне от нея.
„Най-хубавите произведения се раждат спонтанно. Когато погледна стената, веднага в главата ми се ражда композиция. Рисуването е божествена дейност. Тръгвам обикновено от хаоса, нахвърлям цветовете, интуицията се развихря и едва след духа, се включва и разума, който помага за дооформянето на изображенията“, разсъждава Христо Панев.
Той признава, че най-щастлив се чувства в ателието си, което за него е като храм.
„Когато ме попитат за колко време съм нарисувал дадена картина, казвам: „За 75 години и два часа!“, споделя шеговито Христо Панев.
Художникът е искрено благодарен на специално създадения Инициативен комитет от 12 изтъкнати българи, по чието предложение ще получи държавното отличие навръх 24 май. Преди това на 9 май по инициатива на депутатката от БСП за Великотърновския регион и световен шампион Весела Лечева,  в Народното събрание ще бъде подредена изложба с картини на Христо Панев.
И както често става, нищо в живота не е случайно. Изложбата в парламента съвпада с рождения ден на сина му-Габриел. На 24 май пък, когато ще му бъде връчен ордена пък ще празнува златна сватба със съпругата си Иваничка Панева.

Снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!