Последни Новини

Неделното училище към храма “Св. Николай Чудотворец” в Търново действа от 18 години

Яйцата на Фаберже са 68 бижутерни изделия
април 5, 2018
Подготвят 15-тия Международен детски ромски фестивал във Велико Търново
април 9, 2018
Покажи всички

Неделното училище към храма “Св. Николай Чудотворец” в Търново действа от 18 години

Двайсетината деца от църковното школо изписаха над 2000 яйца на Велики Четвъртък

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Деца от Неделното училище към църквата “Св.Николай Чудотворец” във Велико Търново навръх Велики Четвъртък изписаха над 2000 яйца.
“Тази традиция вече я възприехме от нашите предци от преди 180 години, които подобно на нас са празнували тези християнски празници”, обясни отец Славчо Иванов, свещеноиконом към храма.
По обяд родителите започнаха да боядисват в червено сварените яйца, а децата на най- различна възраст ги изписваха, като върху всяко яйце с бронз нанасяха кръст и надписа “Исус Христос”.
“След това писаните яйца се освещават и се нареждат пред олтарните икони в църквата, като се започва от иконата на Света Богородица”, уточни свещеникът.


Отец Славчо сподели, че от години дарител осигурява за неделното училище и храма над 2000 яйца, които се раздават на миряните по време на Великденската служба. Освен на Пасхалното празнично богослужение, изписаните яйца се раздават и във великотърновската болница, както и по социални институции и по селата. Деветгодишният Тома Димитров за трета година изписва яйца, като до момента бе боядисал три кори с яйца, а миналата година много повече.
“На Великден, на службата, ги давам на хората, когато отидат на църква и по средата на службата ги раздавам с козунак. Аз участвам във всички празници и за мен най- хубавият празник и Възкресение Христово!”, споделя третокласникът.
Неделното училище съществува от 2000 година, като в него сега децата са около 20 . Те учат по специална програма, изготвена преди време от учителя Валентин Кожухаров, и приета от Светия Синод. Освен религиозна подготовка, малчуганите се включват активно и в богослужебните практики, във всички празници, в празничните шествия по време на градски събития. Те подпомагат свещеника и по време на църковните служби.
14-годишната Любов Иванова е помагала миналата седмица по време на Цветница да раздава върба на миряните в църквата, както и в акцията по кръводаряването, която се прави вече десета година. 23-ма кръводарители са се озовали в кампанията и са дали кръв в двора на храма. Част от момичетата пък са участвали в обичая Лазаруване на Арбанаси.
Освен религиозни беседи, част от децата пеят в детския църковен хор като Любов и Мария Йонкова, а друга част се учат да изписват икони под ръководството на Татяна Накова, която е завършила иконопис в Санкт Петербург. Накова обяснява, че иконопистта е сложен занаят и тя адаптира и прави по-разбираеми за рисуване иконите за децата. Утре вечер възпитаниците на неделното училище ще присъстват на литургията за Разпети Петък. На Възкресение Христово те ще раздават боядисаните и осветени яйца на миряните с козунак.


Неделните училища в България не са малко, като някои се откриват, други закриват, но по думите на свещеноиконом Славчо Иванов “не се гаси туй, що не гасне”. Той смята, че е крайно време в училище да бъде въведен предмет “Вероучение” , тъй като в страната ни постоянно навлизат опасни чужди проекти. Според свещеника такъв актуален пример е този с Истанбулската конвенция, както и че на 14 февруари почти никой не отбелязвал смъртта на християнския светец и автор на нашата азбука Константин Кирил Философ, а Свети Валентин, а пък Денят на будителите- 1 ноември, вече се измества от Хелоин.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!