Последни Новини

Домовете на етиопското племе Дорзе приличат на слонове

Етнографи от Музей “Етър” канят на автентично Лазаруване
март 27, 2018
Красотите на Хърватия
март 28, 2018
Покажи всички

Домовете на етиопското племе Дорзе приличат на слонове

 

Дорзе са малка етническа група, населяващи района Гамо Гофа в Северната част на долината Омо в Етиопия. Възвишенията на Гамо се издигат до 2750 метра.Групата наброява около 30 000 души.
Дорзе имат необичайни колиби. Погледнати отвън те наподобяват гигантски слон с хобот. Колкото и крехки да изглеждат домовете на Дорзе, един такъв може да остане да служи невредим цели 60 години. А най-любопитното е, че Дорзе имат техника, с която могат да преместват домовете си до друга локация, благодарение на структурата от вертикални стълбове.
Всяка такава колиба има преддверие, което отвън изглежда точно като слонски хобот. Това е приемната. Макар и отвън да изглежда малка, отвътре колибата е просторна.
По средата на пода има открито пространство, където домакините палят огън, за да готвят храната си. Покрай стените са подредени места за спане и ниши – складове.
Тези къщи имат място за гости, работилница и кухня. Заедно с хората, в тези колиби живеят и домашните животни – крави, кози, овце и кокошки.
Недостатък на необичайните жилища е проблемът, който имат с термитите. Ако тези малки гадинки нападнат такава колиба, Дорзе трябва да повдигнат къщата от основите ѝ и да я преместят на друг терен, свободен от термити. Тази подвижност на къщите им дава шанс за по-дълго оцеляване, но с всяко преместване, къщата става по-ниска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!