Последни Новини

Болницата в Горна Оряховица се сдоби с модерен скенер за 70 000 лева

Лечител разкри тайните на древния богомилски Зелейник
март 26, 2018
Изобретатели откриха метод с един и същ разход на енергия да увеличават топлоотдаването
март 27, 2018
Покажи всички

Болницата в Горна Оряховица се сдоби с модерен скенер за 70 000 лева

Общо 842 високоспециализирани изследвания са направени за година в лечебницата

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Общо 842 високоспециализирани изследвания са извършени за миналата година в Отделението по образна диагностика при МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица.
“Става въпрос за компютърна томография на главния мозък, гръбначните прешлени, гръдния кош, коремните органи и органите в малкия таз, с без и с констрастно усилване на образите”,  коментира д-р Галя Дачева, началник на отделението.
За периода са извършени десетки специализирани изследвания на храносмилателната и отделителната система – венозна урография, изследвания на стомах и черва. Най- голям е броят на конвенционалните рентгенографии на всички системи – дихателна, сърдечно- съдова, пикочно- полова, храносмилателна и костна- 5597 броя.
През април в отделението ще заработи компютърен томограф от най- нова генерация. Доставката му бе благодарение на осигурено финансиране от Община Горна Оряховица от 70 000 лева. Модерният скенер вече е монтиран, а в момента се извършват замервания и документална работа по издаване на лицензия за работа с него.
” Скенерът е спирален, 16- срезов,  с отличен софтуер, с който лесно се осъществяват всички изследвания, записите им и мрежови комуникации”, коментира д-р Дачева.
По думите й, лекарите ще бъдат значително облекчени и ще правят качествена диагностика, тъй като скенерът е много мощен и бърз, и реконструира образите. След обработка се получават високоинформативни образи в три равнини, както и допълнителни 3 D реконструкции.
Пациентите ще могат да се изследват безплатно- по клинични пътеки от РЗОК.
Отделението е имало спешна нужда от подмяна на томографа, тъй като предишният бил от 1987 година и много е затруднявал екипа. Освен, че е работел бавно, той е обхващал само малки участъци от тялото и информацията, която са получавали медиците за изследвания участък е била малка  и оскъдна.
“През миналата седмица старият скенер бе демонтиран и на негово място бе внедрен новият. Предстои персоналът на отделението да премине специален курс за повишаване на квалификацията за работа с новата апаратура”, допълниха от здравното заведение.

снимка-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!