Последни Новини

Ученици представиха предприемачески идеи на Национално състезание по икономика в Свищов

Обновяват две болнични отделения с 55 000 лева
март 20, 2018
Кметът Даниел Панов и 220 ученици говориха за доброто бъдеще пред Велико Търново
март 20, 2018
Покажи всички

Ученици представиха предприемачески идеи на Национално състезание по икономика в Свищов

 

Проявата се състоя за 25 път в Стопанската академия

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организира 25-ото поредно издание на Националните ученически състезания, което се проведе в направленията „Предприемачество” и „Проектиране на мобилно приложение”. В двете направления участваха общо 113 ученици от 18 средни училища. От страна на домакините, в организацията и провеждането на средношколската надпревара участваха Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, представители на катедрите „Индустриален бизнес и предприемачество” и „Бизнес информатика”.
„На територията на 81-годишното висше училище в Свищов вече няколко хиляди средношколци показват най-доброто от своите знания, придобити благодарение и на огромния труд на техните учители, завоюват челни позиции и печелят нови приятели”, каза pам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации доц. д-р Николай Нинов.


В рамките на състезанието по предприемачество, средношколците генерираха идеи и оформиха предложения за стартиране на собствен малък бизнес. От екипите се изискваше да предложат на пазара продукт/услуга с иновативни характеристики. Казусът бе свързан с избор на: наименование, лого и правна форма за регистриране на фирмата, предмет на дейност и местоположение на предприятието, ресурси и източници на финансиране, характеристики на продуктите и на потенциалните потребители, заинтересовани страни, конкуренция, очакваните разходи и приходи, ценова политика и прогнозни продажби; потенциални рискове; очаквани резултати; добавена стойност и ефекти.


Акцентът бе поставен върху оригиналното мислене, творческите способности, атрактивните и уникални идеи на учениците за откриване на незаети пазарни ниши, идентифициране на възможностите за развитие на идеята и концепцията за стартиране на собствен малък бизнес. Работата и представянето на участвалите в направлението 15 екипа оценява 7-членно жури от преподаватели, представители на Община Свищов и на бизнеса. На първо място журито класира Екип с идейно предложение за производство на смарт саксия, която индикира потребност от поливане, промяна на светлината и топлината в помещението, оборудвана със зарядно устройство.


Екипите от средношколци, които се състезаваха в направлението, организирано от катедра „Бизнес информатика”, трябваше да влязат в ролята на малка софтуерна фирма, получила поръчка за разработване на проект на мобилно приложение от тип електронен магазин, в който ще могат да се разглеждат и пазаруват компютри и компютърни аксесоари. В академията се състоя и учебно-методическа работна среща, в която участваха учители от училищата-партньори, преподаватели от катедрите-организатори в отделните направления и представители на академичните центрове за следдипломно и факултативно обучение.

Снимки-Стопанска академия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!