Последни Новини
Пиенето на гореща вода лекува всички болести
март 10, 2018
Аспиринът в козметиката
март 10, 2018
Покажи всички

Свещената планина Фуджи

Свещената за японците планина Фуджи, най-известния символ на страната, е център на седмия по-големина остров Хоншу. Със своята височина от 3776 м угасналият вулкан е най-високият връх в Япония. Последното изригване на вулкана е било преди близо 400 години. Много митове и легенди са свързани с планината Фуджи и са я превърнали в център на религиозното мислене. Наричат я още Фуджи-сан, навярно заради почти съвършенната й форма на вулканичен конус, който излъчва могъщество и непристъпност.

При ясно време върхът може да се види от столицата Токио. Наречен е на будистката богиня на огъня Фучи и е свещената планина на шинтоистката богиня Сенген-Сама, чието светилище се намира на върха. Това е най-свещената от Трите свещени японски планини. Всяко лято хиляди поклонници и туристи изкачват върха, повечето от които избират да направят това през нощта, за да могат да се насладят на изгрева на слънцето от върха.

Изкачването на всяващия респект Фуджи определено е едно от най-големите предизвикателства, които Япония може да предложи. За японците е въпрос на чест. “Човек, изкачил веднъж връх Фуджи, е мъдрец, а този, който го е изкачвал два пъти е глупак”. Това е местна поговорка, която много добре описва почитта на японците към свещения връх. Любопитното е, че съвсем отскоро поговорката важи в пълна сила и за жените. В миналото е било забранено Фуджи да бъде изкачван от жени, тъй като се е смятало, че богинята на планината щяла да ревнува.

Най-удачното време за посещение е зимата, когато планината е облечена в бяло и заради ясното време върхът може да се види от голямо разстояние. Юли и август са най-подходящи за изкачване на вулкана. Дори през тези месеци, когато в Токио е около 40 градуса, на високите склонове на Фуджи е под нулата и е необходимо изключително добра екипировка. Изкачването може да стане по няколко маршрута. Класическият маршрут започва следобед на първия ден, като се нощува в заслон под ръба на кратера. На следващия ден по изгрев-слънце може да се стигне до самия кратер и да се направи обиколка около него. Съществува обичай, според който туристите изпращат от върха на Фуджи картички до своите близки, но пощенската станция там работи само в разгара на туристически сезон.

На северния склон на върха се намира очарователната местност на петте езера на Фуджи. Те са се образували в ниски места, преградени от потоци лава. Много жители на Токио използват тази местност, намираща се на височина между 700 и 900 метра, като място за почивка.Въпреки че край бреговете на езерата има игрище за голф и увеселителен парк, районът около вулкана е част от големия 1223 кв.км национален парк „Фуджи – Хаконе – Идзу”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!