Последни Новини

Зам.министърът на образованието Таня Михайлова: “Дефицитните професии са “Машиностроене”, “Металургия”, “Енергетика”, “Автотранспорт” 

Аспиринът в козметиката
март 10, 2018
Брокер дава комисионните си за лечението на момиче
март 10, 2018
Покажи всички

Зам.министърът на образованието Таня Михайлова: “Дефицитните професии са “Машиностроене”, “Металургия”, “Енергетика”, “Автотранспорт” 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Наличен е индикативният списък на дефицитните професии, който обхваща 12 професионални направления и 55 специалности.  Те дават различни степени на професионална квалификация. В него присъства професионално направление “Машиностроене и металообработване”, “Металургия”, “Енергетика”, “Хранително вкусовата промишленост”, “Автотранспорт”. Това заяви в събота в Горна Оряховица зам.министърът на образованието и науката Таня Михайлова.


Тя допълни, че това са професии, свързани с функционирането на икономиката на страната.
“Методиката беше много лесна за съставяне на този списък. Взети бяха предвид броя на учениците които  в момента се обучават спрямо броя на хората, които се очаква в следващите пет години да излязат в пенсия. И при такъв дисбаланс от над 50 % бяха формирани тези специалности.Още от ноември миналата година сме готови с предложението за защитени  професии, но трябваше да бъдат обсъдени с работодателите”, коментира зам.министър Михайлова.
Тя уточни, че при тези обсъждания са били променени критериите на териториален принцип и съдържание. Направен е и анализ на предходните години и отново се оказа, че основните направления са машиностроене, енергетика, транспорт, химия и всички професии които са свързани със земеделие.
Тенденция е децата, които завършват средно професионално образование, излизат със занаят, но записват друго направление във висшите училища или заминават за чужбина. Не можем да спрем тези процеси. Можем да дадем едно добро образование, защото голямото предимство на професионалната подготовка е, че тя не е ограничаваща, въпреки, че е хубаво, когато ученици продължат в същата специалност”, допълни Таня Михайлова по време на национално състезание в ПМГ “Васил Левски” в железничарския град, в което участваха 76 средношколци от 37 училища от страната.


“Ако попитате поне три университета, ще ви кажат за ученици, които са продължили обучението си след постигнати резултати от състезания и олимпиади по техническо чертане или по други направления. Това е връзката между средното и висшето образование”, подчерта Михайлова.
Според нея професионалното образование дава бърза реализация и много от студентите, които учат и съответно работят по придобитата специалност в средното училище, са  и по- самостоятелни”, уточни Таня Михайлова.
Тя сподели , че е трудно да се промени общественото мнение, защото дълги години се смяташе, че  професионалното образование е за тези, които другаде не могат да бъдат приети.
“Професионалните гимназии с новите типове учебни  планове предлагат интензивно изучаване на езици, защото да се работи на съвременните машини е необходимо добро владеене на английски и на още един допълнителен език. Има недостиг на кадри и в IT сектора, въпреки че не е в индикативния списък. Това е най- бързоразвиващия се, най- младия сектор. Националната програма „Обучение за Ай Ти кариера“ е един от начините да се увеличат учениците, които имат интереси  в тази област”, каза още зам.министър Михайлова.


Тя говори и за сектора “Машиностроене”, който отдавна вече не е огромното мръсно хале, струга който издава шум.
“Зад машините стои човекът, който съставя програмата как да се изработи детайла. Защото машините с цифрово- програмно управление точно това изискват. Състезанието, което сега се провежда не е чисто машиностроене, то е интердисциплинарно. В тестовете има  въпроси от предмети, които са свързани с техническо чертане,   механика,  материали и заготовки,  електротехника, с информатика. Цели се да се разбере дали учениците са осмислили  курса на обучение. Предвидени са и приложни задачи”, обясни Таня Михайлова.
Младежкото съревнование в Горна Оряховица се проведе за 18-ти път.
“Хубавото е, че на това изложение учениците участват с  разработки и те могат да бъдат реализирани съвместно с бизнеса и с университетите. Повечето гимназии наблягат на този вид обучение, защото се оказва работещ модел и виждат връзката с техническите  университети, с БАН  или с някои от институтите”, заяви в заключение Таня Михайлова.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!