Последни Новини

Ученичка от Свищов се завърна с бронз от олимпиада в Тайланд

Красимир Балъков стана носител на приза “Кавалер на жълтата роза”
март 8, 2018
Представят изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“
март 9, 2018
Покажи всички

Ученичка от Свищов се завърна с бронз от олимпиада в Тайланд

 

Любомира Димитрова ще представи България и на международно състезание в Москва

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Десетокласничката от СУ ”Николай Катранов” Любомира Димитрова се завърна преди дни от Банкок , Тайланд, където спечели бронзов медал във финала на Тайландската международна математическа олимпиада- възрастова група X-XII клас.Право за участие ученичката придобила, спечелвайки сребърен медал в квалификационния кръг на олимпиадата, провел се през декември 2017 г.
Във финала участвали 1200 състезатели в различни възрастови групи, спечелили медал в квалификационния кръг на олимпиадата.
“Постижението на Любомира е впечатляващо, тъй като тя се състезава в последната възрастова група – Senior Secondary (X-XII клас), независимо, че е един от най-малките участници в нея и един от малцината, които не са ученици в математически гимназии. Задачите бяха изключително тежки. 30 задачи в 5 области – логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика. Всички задачи бяха на английски език и времето за решаване беше едва 120 минути”, обясниха нейни учители.
Любомира впечатлила организаторите и с високото ниво на владеене на английски език. Тя била специално поканена от водещите да закрие церемонията по награждаването, произнасяйки благодарствена реч от името на всички състезатели към организаторите на олимпиадата.
“Преди дни Любомира спечели и златен медал с максимален брой точки-30, в зимния кръг на международното математическо състезание „Математика без граници” възрастова група IX-XII клас”, допълниха педагозите.
В момента девойката се подготвя за участие във финала на Международния конкурс по математика и проектиране MITE, който ще се проведе в Москва от 28 април до 3 май тази година. Там тя ще защитава два проекта – индивидуален в направление „Използване на математиката при решаване на професионално-ориентирани задачи“ на тема „Вебер, Фехнер и маркетинга” и съвместен проект със Симона Гайдарова, ученичка в XII клас в СУ „Николай Катранов“, в областта „История на математиката“, озаглавен „Предмеханичен етап в развитието на изчислителната техника”.

снимка-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!