Последни Новини

Представят изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“

Ученичка от Свищов се завърна с бронз от олимпиада в Тайланд
март 9, 2018
Майка и син подредиха изложба от 45 творби
март 9, 2018
Покажи всички

Представят изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен ще бъде открита на 15 март  в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.
Събитието е част от Националната културна програма по време на Председателството на България на Съвета на Европейския съюз.
Изложбата представя 90 творби на едни от най-значимите и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в.
Колекцията включва произведения на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство.
Илюстрацията е визуалния посредник между книга и читател. Това посредничество е взаимодействие и допълване между изобразително изкуство и литература. То е общуване-диалог между художника и писателя по страниците на изданията. И художникът илюстриращ различни литературни произведения, тясно свързва творчеството си с друг вид изкуство – това на писменото слово.
Началото на българската илюстрация е и началото на ХХ в. По думите на Любен Зидаров – едно от големите имена в националната ни книжна графика и един от най-изявените великотърновски творци, тя „започва тихо, без претенции, под крилото на живописта, на декоративното изкуство и на графиката”. Първото поколение български художници работили като илюстратори дават добра основа на следовниците  си – Борис Ангелушев и патрона на плевенската галерия Илия Бешков, извеждат българската илюстрация като автономно звучно изкуство и със собствен профил на обучение в Художествената академия – София. Редом с „приобщаването” на този вид печатна графика, важна роля  в процеса изиграват държавните издателства, които в края на 60-те и началото на 70-те години на XX в., създават благоприятни условия за развитието ѝ. Резултат от това са наградите, които нашите художници получават от националните изложби на българската илюстрация и оформление на книжното тяло, така и от международните изложби в Лайпциг, Москва, Братислава, Болоня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!