Последни Новини

Д-р Ненчо Кондов от Велико Търново:  Лазерите са идеални за работа в урологичната практика

Завещанието на търговеца Димитър А.Ценов довело цар Борис III на откриването на академията в Свищов
март 1, 2018
КАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ И ПОЛЗАТА ОТ ТЯХ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ
март 2, 2018
Покажи всички

Д-р Ненчо Кондов от Велико Търново:  Лазерите са идеални за работа в урологичната практика

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Съвременната медицина е направила големи крачки през последните години, а напредъкът й включвал широко внедряване на лазерите и лазерните техники в ежедневната урологична практика. Специално обучение в тази област премина и известният за великотърновци и региона уролог д-р Ненчо Кондов. Специалистът участва в Четвъртия мастър клас за приложението на лазерните технологии в урологията на Европейското училище по урология и отделът за Uro-Technology (ESUT) на EAU, която се проведе в Барселона /Испания/.


“Лазерите са универсален инструмент. Те са идеални за робата в урологичната практика и най-вече за „недостъпните“ със скалпел и ръката на хирурга места в човешкото тяло. Процедурите са по-малко инвазивни, често се характеризира с намалено време за хоспитализация и по-стабилни резултати”, обяснява д-р Кондов.
Участието му в Четвъртия мастър клас на Европейското училище по урология (ESU) позволило да научи подробности и да види на практика използването на широк кръг съвременни лазерни системи, което е незаменимо за собствената му клинична практика. Внедряването на лазерите и лазерните техники в ежедневната урологична практика не е новост и за България, категоричен е специалистът. Лазер прилагат в лечението за камъни в бъбреците, доброкачествени тумори на простатата, тумори на пикочния мехур. Ценното в обучението е, че специалистите придобиват умения как да избират идеалният подход за лечение в зависимост от конкретния пациент, което свежда до минимум последващи евентуални усложнения.
Двудневното обучение в Барселона е срещнало д-р Кондов с негови колеги от Испания, Гърция, Германия, Франция, Италия, Литва и др. Всички те освен лекции на експерти и включване в интерактивната дискусии са „участвали“ в предварително записани операции и хирургия „на живо“, с цел да добият реалистично познание за приложението на лазерите и лазерните технологии в клиничната практика. Живата хирургия била проведена в един от водещите европейски хирургически центрове за предоставяне на специализирани медицински грижи по урология, нефрология и андрология – Hospital Fundació Puigvert .
Припомняме, че урологът участва и в Първия мастър клас за перкутанна нефролитотомия при уролитиаза /съвременен едноскопски метод за разбиване и отстраняване на образувани камъни в бъбрека при бъбречнокаменна болест/ на Европейската асоциация по урология и Секцията по урологични изследвания към нея. Двудневния форум събра светилата на урологията от Стария континент в Патра /Гърция/ през есента на 2017 г.
Делниците на д-р Ненчо Кондов преминават в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в столицата, ала два пъти в месеца той преглежда, диагностира, лекува и консултира пациенти в „ДКЦ – 1 Велико Търново” ЕООД.

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!