Последни Новини

Весела Лечева организира изложба на художника Христо Панев в парламента

Търговец на ядки завладява пазара и с тахани
февруари 28, 2018
Човека Паяк стана Посланик на световната марка часовници „Фортис“
март 1, 2018
Покажи всички

Весела Лечева организира изложба на художника Христо Панев в парламента

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Народният представител от БСП за Великотърновския регион Весела Лечева беше топло посрещната в галерията на художниците Христо и Иваничка Паневи в старата столица. Картини на именития търновски автор ще бъдат показани в Народното събрание в периода от 7 до 18 май. Това уточниха депутатът и творецът по време на срещата.
Весела Лечева дълго се наслаждава на картините на Христо Панев, които самият автор характеризира с експресионизъм, богата цветова гама, жанрово и тематично разнообразие. Художникът разказа за своите монументални работи в техника сграфито и сухо фреско. Той показа снимки от завършените пана на читалището и здравната служба в родното си село Крепост, Хасковско.
Той посочи, че има над 50 самостоятелни изложби в България и в редица европейски страни. Носител е на наградата на Велико Търново за 2006 г. и почетен гражданин на Димитровград от 2002 г.
Художникът показа и десетките отличия от престижни международни салони от САЩ, Русия, Мароко и др. Особено значим между тях е медалът “1150 години от създаването на Руската република”, с който творецът е удостоен през 2013г. с решение на Руската художествена академия в Москва. Същата година той е приет за почетен член на Руската Държавна Академия по изкуства. От 2011 г. Христо Панев е действителен член на Межднародната академия за изкуство към UNESCO “Нова ера”.
Негови творби се намират в НХГ, Софийска градска галерия, в почти всички окръжни галерии в страната и много частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония, Мексико, Турция, Гърция и др.

снимка-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!