Последни Новини

Редят оригинални рисунки и карикатури на Райко Алексиев в Габрово

Представят националния проект „Аз съм Българка!” в Дряново
февруари 26, 2018
Семена от папая за добро здраве
февруари 28, 2018
Покажи всички

Редят оригинални рисунки и карикатури на Райко Алексиев в Габрово

Изложбата е по повод 125 години от рождението на големия художник и писател

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

С изложба на оригинални рисунки и карикатури на големия български художник и писател Райко Алексиев, в Дома на хумора и сатирата в Габрово ще отбележат 125 години от рождението му. Експозицията се открива на 1 март, в навечерието на рождения ден на автора – 7 март. Тя включва рисунки и карикатури от фонда „Хумор на народите“ , както и негови книги, които в продължение на десетилетия са били забранявани, а също и лична кореспонденция. По думите на организаторите,  няма нужда да се търси някаква специална връзка на роденият в Пазарджик Райко Алексиев с дома в Габрово, тъй като е мащабен творец и оставил значима следа в българската култура.


“Рисунките и карикатурите не се показват за пръв път, но вече са преминали реставрационни дейности”, обяснява Венета Козарева, уредник в отдел „Етнология и литература“в Дома в Габрово.
Тя допълва, че има и политически карикатури, рисунки, от 1917 година и малко след това. Това е е ранният Райко Алексиев, защото в следващите по- бурни години карикатурата му става по –различна.
„В презентацията, която ще представим на откриването, има включени любопитни материали, които са притежание на Литературния музей, на Института за литература при БАН, от Централния архив, неща, до които е  трудно да се достигне, или трябва целенасочено да се търсят, а ние ги предлагаме в готов вид. Съхраняваме например негова рисунка, която е посветена на борбата с войната и е с антивоенни настроения – колко е крехък мира “, сподели Козарева.


В началото на миналия век Райко Алексиев е бил от най- изтъкнатите български интелектуалци, като неговият талант особено блести във вестник “Щурец“, който той издава 12 години.
„Той рисува и живопис, оставя публицистично творчество, а като стигнем пък до Райко Алексиев – издател, се оказва, че е съумял и като енциклопедист да организира своя вестник „Щурец“. Това е безкрайно интересен вестник, който тръгва през 1932 и последният му брой е на 8 септември 1944 година. Райко Алексиев е „човекът- оркестър“. Той е издателят и писателят, той е художникът и организаторът на всичко онова, което трябва да се появи във вестника – като визия, като творчество, като връзка с печатници, с разпространители“, изтъква Венета Козарева.
Тя разказва още, че през лятото на 1944 г., в България настават смутни времена и много от тогавашните политици и държавници се подготвят да заминат зад граница. В тези тревожни дни Никола Мушанов, който бил кум на семейството на Райко Алексиев, го съветва той също да замине за чужбина, но творецът отказва.


По думите на Козарева , творецът се зачудил защо му препоръчват да остави родината си и отвръща:„Аз не съм политик, аз не съм се държал недружелюбно с моя народ, аз съм го обичал, и съм сочил на всички политици техните кривици!“. За съжаление обаче оставането му в България му коства живота и го довежда до трагична участ.
“Още в  първите дни след Девети септември големият талант и хуманист става жертва на репресии. След 9 септември това вече е много известно, много е коментирано, той вече е арестуван и пада под пресата на новата власт и по най- жестокият начин се отнасят с него. Вследствие на той едва оцелява. Съпругата му успява да го измъкне от този затвор, в който се намира след побоите, но за съжаление медицината нищо не може да направи, защото е твърде много пострадал. Веднага след това книгите му са забранени, иззети, имуществото му е конфискувано, всичко е разпиляно, така че за дълго време има една стена на мълчание и на забрава на това име“, разказва Козарева.


Изложбата ще представи  и две от книгите, които с десетилетия са били забранявани и които са дарения на дома в Габрово. „Клюката“, „Хорска уста“ са издадени през 30-те години на миналия век, както и кореспонденция до поета Христо Смирненски  – Ведбал, в която поетът споделя своите творчески идеи.
От екипа на Дома на хумора и сатирата канят най- вече младите да се запознаят с творчеството на Райко Алексиев, защото предходните поколения са били лишени от тази възможност, а днес имат тази привилегия да избират свободно.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!