Последни Новини

Филип Хайвазиян-гуруто на здравословния начин на живот

Проф.Спиридон Борисов дари 15 свои картини на Община Павликени
февруари 26, 2018
Представят националния проект „Аз съм Българка!” в Дряново
февруари 26, 2018
Покажи всички

Филип Хайвазиян-гуруто на здравословния начин на живот

Диетолог, фитнес инструктор, собственик на заведения за здравословно хранене, а във вените му не тече арменска кръв

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Филип Хайвазиян е изключително колоритна личност. През годините съдбата му така се стекла, че е преминал през не една и две трансформации. Днес  кипящият от енергия мъж е известен диетолог,  фитнес инструктор, собственик на заведения за здравословно хранене, лектор. Той е и  радетел за по-здраво поколение,  като напоследък изцяло се е посветил на тази кауза. Филип Хайвазиян е сред учредителите и е председател на Управителния съвет на създадената преди 4 месеца Задруга за чиста храна, която добива все по-голяма популярност в страната.
„Не съм нито Филип, нито Хайвазиян и във вените ми не тече арменска кръв. Рождените ми имена са Филчо Христов, а историята на личния ми „възродителен“ процес прилича на приказка. Новите ми „артистични“ имена навремето приех като воля на съдбата „, разказва шеговито Хайвазиян.
Родом е от еленското село Разсоха. Малко след зората на демокрацията  бил приет да учи право в  Свободния университет в Бургас.  Докато следвал, находчивият младеж карал такси, а малко след това се хванал на работа при арменец, който търгувал с ядки.  Така  студентът решил, че може да развие собствен проспериращ бизнес с печени ядки и „копирал“ занаята от бургаските арменци, които държели монопола в сектора.
„Затова и нарекох  фирмата си „Хайвазиян“. Първо имах само павилиони, а след година и половина открих в русенското село Сливо поле първия цех в Североизточна България за печене и пакетиране на семки и други ядки. Заради името на фирмата мнозина оставаха с погрешното впечатление, че това е моята фамилия. В началото обяснявах, че това не е вярно, но после се отказах и приех новото си име, а през 1999 година дори се сдобих и със съдебно решение, с което приех арменската фамилия”, разказва Хайвазиян.


Историята се повторила и с промяната от Филчо във Филип. Това пък  се случило през 2001 година, когато  младият бизнесмен заминал за  Украйна. Пътуването му до бившата съветска република  било заради сделка със слънчоглед. После отново се върнал и останал там няколко години, защото  открил интересна бизнес перспектива.
„За новите ми приятели името Филчо беше трудно за произнасяне , а и като знаеха, че съм българин, правеха аналогия с поп звездата Филип Киркоров.  Заради това ме наричаха Филип и аз  приех завинаги и това име. Освен това в Украйна поех по пътя на личностната трансформация. Заедно с името си нашенецът променил и начина си на мислене, както и житейските си навици.
„На 37 години вече бях напреднал в бизнеса. Имах богат мениджърски и търговски опит. В Украйна бях представител на мощна швейцарска фирма, но заедно с това бях натрупал и килограми, имах високо кръвно и близо 2 години бях на лекарства. По това време работех с китайци и дейността беше в сферата на здравето и красотата. Под влияние на източните практики промених начина си на живот-хранене и движение и резултатите не закъсняха. Нормализира се теглото ми, смъкнах 14 килограма, спрях хапчетата за хипертония, усетих прилив на енергия. Редовно посещавах трансформационни тренинги за личностно израстване. Благодарение на това се научих да общувам с големи групи хора и да им оказвам благотворно влияние”, разкрива Хайвазиян.
Тогава предприемчивият мъж осъзнал, че  човек, за да е  печеливш, не означава непременно да е богат, а да живее в хармония с природните закони и със себе си.


По пътя на духовното си израстване  и физическо усъвършенстване, Хайвазиян е имал различни учители.
„Като усетих благотворните резултати  от прилаганите лечебни техники върху себе си, осъзнах, че трябва да предам своя опит и на други хора.
„Затова изкарах курс за диетолози и започнах да водя тренинги, които бяха не само да информирам хората, а и да ги науча как да превърнат храната в енергия, а тя пък да стане инструмент, който да им служи. Как чрез дишане и физически упражнения да станат по-бодри, по-здрави и по-красиви. Просвещавах съмишлениците си в лечебната сила на суперхраните, как чрез мислите си да моделират своя живот и да преодоляват страховете си.  Много хора споделиха, че постигат отлични резултати като прилагат предоставените им от мен техники”, доверява  Филип Хайвазиян.
Така съвсем естествено се родил настоящия му бизнес проект с отварянето на  пекарна в Русе. Дейността е изцяло свързана със здравословното хранене.


„При нас хората могат да опитат истинския вкус на пълнозърнестите  втасали хлябове, закуски, бисквити.  Когато интересът се засили,  отворих ресторантска част и разширих асортимента от храни“, изтъква предприемачът.
Филип Хайвазиян вече се слави като гуруто на  здравословното хранене. Той и негови съмишленици, сред които са, както малки био производители, така и собственици на големи фабрики, са мотора на Задругата за чиста храна. По тяхна инициатива вече са разработени  общи критерии, които  предвиждат храната да е без изкуствени консерванти, подсладители, стабилизатори и оцветители.  Тези храни ще са с по-малък срок на годност, защото правилата на задругата ще изискват влагане на естествени консерванти и натурални оцветители.


„Не могат да се пренебрегнат  изискванията на българското законодателство за стандартите, но ще са важни критериите на задругата.  Предстои изготвянето и на по-специфични правила за всеки от браншовете“, информират от ръководството на сдружението, в което вече са се включили над 40 фирми от цялата страна.
Друга цел на задругата е работата с деца и популяризиране на здравословното хранене в училища и детски градини. В пилотно софийско училище ще бъде създаден модел за популяризиране на здравословната храна сред подрастващите, който по-късно ще се мултиплицира в цялата страна.


„На децата демонстрираме целия процес на хлебопроизводство като се започне от смилането на зърното в каменна мелница. След лекциите, даваме на учениците за домашно това, което се е говорило на занятието, да го разкажат на още трима души. Така знанието се разпространява и децата контролират родителите си какви храни купуват и какво слагат на трапезата си. Често срещам майки и татковци, които ми казват: „Вече вземаме само пълнозърнест хляб“. И това изключително ме радва“, категориче е Хайвазиян.
Той уточнява, че на сайта на задругата ще има и практически съвети как чистата храна да бъде разпознавана.
„В задругата създаваме уникален социален феномен – правейки добро, да печелиш“, категоричен е Филип Хайвазян.

Снимки-Веселина Ангелова и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!