Последни Новини

Задруга разработва критерии за качеството на храните

Кметът на Елена получи благодарствена грамота от потомците на Макгахан
февруари 23, 2018
Вътрешни нагласи на емоционално силните хора
февруари 25, 2018
Покажи всички

Задруга разработва критерии за качеството на храните

 

В Сдружението на производителите и търговците членуват над 40 фирми

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Критерии за качеството на храните изработва работна група към Задругата за чиста храна, която бе учредена преди 4 месеца. Това обяви във Велико Търново председателят на Управителния съвет на Филип Хайвазян.
„Общите критерии предвиждат храната да е без изкуствени консерванти, подсладители, стабилизатори и оцветители. Тези храни ще са с по-малък срок на годност, защото правилата на Задругата ще изискват влагане на естествени консерванти и натурални оцветители. Не могат да се пренебрегнат изискванията на българското законодателство за стандартите, но ще са важни критериите на задругата. Предстои изготвянето и на по-специфични правила за всеки от браншовете”, обясни технологът Тихомир Беев, който е ръководител на работната група .

Инициаторите имат идея началната суровина също да бъде на производител, който членува в задругата.
„Информацията за продуктите ще бъде предоставяна на платформа, в която всеки ще влиза с QR код. Той ще е върху етикета, до логото на организацията. Чрез него потребителят ще може да проследи какъв е произходът на първоначалната суровина, резултатите от лабораторните анализи, одитите и цялостната документация на продукта”, изтъкна Филип Хайвазян.
Сдружението непрекъснато се разраства и в него към момента членуват над 40 фирми от цялата страна.
„Задругата вече има официална регистрация и лого. Емблемата на сдружението бе изработвана от специалисти близо два месеца. Стилизираният символ илюстрира две ръце с цвета на земята, който преминава в зелено – цвета на природата, а четирите кръга са различните браншове в производството на храни. За някои логото наподобява мотив от шевица, или хармония на енергиите , което също провокира за връщане към традициите. Организацията обединява, както малки био производители, така и големите фабрики за производство на храни, които също имат здравословни продукти”, информира производителят на лимец Георги Славейков.


Той обяви, че първото чуждестранно участие в задругата е на бившият морски капитан от Полша Луциан Адамчевски. Чужденецът живее в България и развива бизнес със сушени плодове.
„Обиколил съм цялото земно кълбо, но останах запленен от българския климат, природа и продукти. Затова преди две години, реших да се установя в България и да създам сушилня за плодове и зеленчуци в русенското село Сливо поле.Технологията е по начина, който съм научил от своята баба. От 2 тона плодове дневно произвеждам между 300 и 400 килограма сух продукт , според вида и сорта. Не влагам химикали и консерванти. Предпочитам да работя с български стопани и да използвам местна суровина”, разказа Адамчевски.


В предприятието му работят около 15 души. Продукцията е за българския пазар, изнася за Германия и Полша..
В задругата се е включил и търговецът на ядки Валентин Недев от Хисаря, който от октомври миналата година произвежда тахани.
„Таханите от различни ядки стават все по-популярни и попадат не само в менюто на хората с активен живот, на спортистите, но и в кулинарията. Добивам 4 вида тахани от чиста ядка и 5 вида кремове като използвам антиоксидант от розмарин и зелен чай”, сподели Недев.


Производствената му база е оборудвана с модерни машини от Турция. Не прави компромис с качеството на суровината като фъстъци внася от Аржентина и Бразилия, а сусам от Нигерия. Лешници и орехи купува от български стопани.
Той посочи, че е важно да се следи произходът на продуктите, защото част от производителите, които използват не толкова качествени ядки, за да постигнат ниска цена ги разреждат с мазнина, което подвежда потребителите.
Сред инициаторите за учредяването на задругата е търновката Елка Иванова, в чиито магазини „Хляб и приятели” от близо 20 г се предлагат здравословни продукти.
„Хлябовете ни са от брашна с квас, обогатени с малц и без консерванти. В сладкарския цех правим торти също с натурални продукти и затова трайността им е 3 дни”, сподели Елка Иванова.


Друга цел на Задругата за чисти храни е работата с деца и популяризиране на здравословното хранене в училища и детски градини. В пилотно софийско училище ще бъде създаден модел за популяризиране на здравословната храна сред подрастващите, който по-късно ще се мултиплицира в цялата страна. На сайта на сдружението ще има и практически съвети как чистата храна да бъде разпознавана.


„В задругата създаваме уникален социален феномен – правейки добро, да печелиш“, заяви в заключение Филип Хайвазян.

Снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!