Последни Новини

Великанската пътека в Ирландия е на 60 милиона години

Вътрешни нагласи на емоционално силните хора
февруари 25, 2018
Хумор и провокации в “Ъпдейт”
февруари 25, 2018
Покажи всички

Великанската пътека в Ирландия е на 60 милиона години

 

Великанската пътека е едно от най-ярките творения на природата. Уникалните скални образувания са се формирали на североизточния бряг на графско Антрим, близо до град Бушмилс, Северна Ирландия. Пътят се спуска от крайбрежието към морето и е съставен от каменни колони, чиито форми са толкова правилни, че все едно са сътворени от човешка ръка. Техният брой е около 37 000. Повечето от необикновените скални формирования са шестстенни, а останалите с четири, пет, седем и осем страни. Височината им достига до 12 метра.

Според учените този природен феномен датира от преди 50-60 милиона години и е следствие на вулканична дейност. Изригналата по това време лава се е стекла към морето и след като е изстинала се е начупила на тези каменни късове, съставляващи днес уникалната забележителност. През 1986 г. районът около Пътят на великана става част от списъка на ЮНЕСКО за световното природно наследство и е единственото място в Северна Ирландия с такъв статут. Година по-късно е обявен и за Национален природен резерват. Проведената през 2005 г. анкета сред слушателите на Радио Таймс му отрежда четвърто място по величие сред природните чудеса на Обединеното Кралство. И тук не липсват легенди.

Най-разпространената е за война великан на име Фин Маккул, който се захванал да прави насип в морето чак до остров Стафа в Шотландия, защото бил предизвикан от друг гигант. Приятели му казали, че противника му е много по-голям от него и тогава Фин, заедно със жена си, измислил гениалния план да се преоблече като бебе. Много нощи те работили над костюма. Когато съперника му дошъл да търси Фин, жена му му съобщила, че той е в гората и може да го изчака докато се върне. Тогава тя му показала бебето си и когато гиганта го видял бил ужасен при мисълта за това колко огромен ще е Фин. Мигновено се затичал обратно към Шотландия като не преставал да хвърля камъни по целия път.

Освен за да се полюбуват на цялостната му красота, туристите идват тук и за да посетят множеството пещери, образували се между отделните каменни блокове, до които може да се стигне и с лодка. Някои от най-известните са Порткун и Рънкери. Останките на няколко разрушени замъци допълват пейзажа около Великанската пътека. Един от тях е дворецът Дънлус, който е бил построен през 13 в. В източна посока пък се намира още по-стария замък Дънсеверик, а малко след него идва ред и на датиращият от 14 в. дворец Кинбейн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!