Последни Новини

Форум за Креативен туризъм в Габрово

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново
февруари 22, 2018
Над 70 % от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски
февруари 22, 2018
Покажи всички

Форум за Креативен туризъм в Габрово

Габрово е домакин на Форум за Креативен туризъм

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Форум за Креативен туризъм: „Творчеството е пътят!“ ще се проведе в Габрово на 2 март. Форумът е част от програмата на информационен тур Creative Bulgaria, който Община Габрово организира в партньорство с Общините София, Троян, Велико Търново, Пловдив и Министерство на туризма. По време на тура туроператори, журналисти и блогъри от 11 държави, работещи в областта на креативните форми на туризъм, ще се запознаят с възможностите на представените градове.
По време на форума ще бъдат засегнати темите за развитието на потенциала на креативните дестинации, очакванията на туроператорите и туристите, успешното им представяне на пазара, обогатяване и управление, откриване и използване на иновативното в тях. Ще се представят и добри практики.


Креативтият туризъм е една от най-динамичните и развиващите се форми на устойчив туризъм в световен мащаб, която свързва локалните традиционни ресурси и творческия потенциал на местното население с новите очаквания на туристите. На преден план в туристическата индустрия все повече стои преживяването. Новите пътешественици искат да опознаят като докоснат, преживеят, направят, научат, усетят и вкусят. Различни форми на арт резиденции, обучение в занаяти, танци, посещение на фабрики, дестилерии, кулинарни курсове, работилници, преживявания сред розите в България, в оризовите полета в Тайланд или пък сред френската лавандула… всичко това днес се приема като висок клас туризъм, който провокира нашата креативност и дестинациите се приемат на сетивно и емоционално ниво.
Креативният туризъм е ценен за местната икономика, тъй като основен фактор за развитието му е участието на местното население, а Община Габрово целенасочено работи върху развитието му, признание за което е и присъединяването на града ни към мрежата на Творческите градове на ЮНЕСКО.


Лектори във форума са хора с дългогодишен опит в сферата. Сред тях са Каролин Курет – основател и директор на Световната асоциация за Креативен туризъм, Александра Тоуза – директор на Испанската асоциация за индустриален туризъм и на платформата „I’m a local“ , Нераша Уонгмаса – президент на Тайландската асоциация за екологичен и приключенски туризъм, Майкъл Блек – основател и директор на Международната мрежа за туризъм и бизнес „New Destinations“ . За възможностите за креативен туризъм в Етнографски музей на открито „Етър“ ще говори доц. доктор Светла Димитрова, директор на ЕМО Етър, а темата „Креативност и хумор“ е поверена на директора на Музей „Дом на хумора и сатирата“ Маргарита Доровска.

снимки-Община Габрово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!