Последни Новини

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново

Ротарианци дариха апаратура на Кардиологията в болницата в Търново
февруари 21, 2018
Форум за Креативен туризъм в Габрово
февруари 22, 2018
Покажи всички

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново

Трите проекта ще струват общо около 12 млн.лева

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Три мащабни проекта, които ще обогатят визията на Велико Търново и ще увеличат туристите му, са решили да реализират членовете на Инициативния обществен комитет „Асеневци“. Амбициозните намерения предвиждат позлатяване на кубетата на Патриаршията на крепостта Царевец, издигане на 20-метров паметник на цар Ивайло и построяване на закрит мост над р. Янтра. Общата стойност на трите разработки е около 12 млн. лв., като хоризонтът за тяхното осъществяване е до 2022 година.
В комитета, който е учреден преди 2 години членуват 33-ма професори, инженери, икономисти, юристи и др. За първи път инициаторите имат одобрението на местния експертен съвет.И трите предложения са грандиозни, а идеята е финансирането по тях да се събира чрез дарения, включване в Програмата за културно-историческо наследство, помощ от Министерството на културата и др.


Впечатляващите идеи са на председателя на УС на комитета Марин Павлов. Членовете на „Асеневци“ го определят като човек, който действа с широк размах, като изключително инициативен визионер.
“Патриаршеската църква в крепостта Царевец е символ на духа и българщината. Оттук 200 години се е управлявала България, включително и Охрид, като владетелите са правили политики, които са влияели в Европа”, припомня славното историческо минало Марин Павлов.
Той е категоричен, че храмът, който се извисява на средновековната крепост, е по-скоро символ, отколкото исторически, археологически или църковно точен.


Павлов и съмишлениците му информираха, че най-скъпата инициатива е закрития мост над река Янтра, който ще приюти търговски обекти и галерии, а стойността му ще е окол 8 млн. лева. Следва паметника на цар Ивайло, който би струвал около 2 млн. лева. Монументът ще се извисява на хълма Света гора и за него още през 1985 г е бил разработен проект от проф.Димитър Даскалов. Родолюбивите боляри се свързали със сина на покойния автор-Лъчезар Даскалов, който също е скулптор и вече е предоставил целия архив на баща си за паметника.


“Паметникът ще е около 20 м висок, 22 м дълъг и ще е издялан от бял мрамор. Навремето не е направен, защото на отреденото място на хълма били направени геоложки проучвания и специалистите се натъкнали на стратегически кабел за военни цели. Сега той не съществува и остава общината да даде терена за издигането на пластиката”, коментира Павлов.
Позлатяването на кубетата на Патриаршеската църква пък ще коства 600 000 лева. Вече са дарени от производител 20 килограма злато за облицовката.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!